PROŠAO ROK ZA UREDBU

Poziv Vladi da zaštiti ugrožene potrošače energije

27.05.2013 u 15:29

Bionic
Reading

Predstavnici Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske uputili su otvoreno pismo Vladi RH kojim traže hitno donošenje uredbe o zaštiti energetski siromašnih kućanstava i ugroženih kupaca

U pismu se podsjeća da je Zakon o energiji, koje je nedavno stupio na snagu, prenio pravnu stečevinu Europske unije iz područja energetike, a posebno odredbe Direktive 2009/72/EZ i Direktive 2009/73/EZ o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište električne energije i unutarnje tržište prirodnog plina.

Navedene Direktive kažu da je interes potrošača u 'srcu iste', jer je i članicama Europske unije poznato da postoje grupe potrošača, lošeg socijalnog ili ekonomskog statusa, koje ne mogu plaćati svoje troškove za grijanje i električnu energiju u uvjetima slobodnog formiranja cijena energetskih usluga te da se više ne smije dozvoliti da im usluga opskrbe energijom bude uskraćena.

Udruge podsjećaju da Zakon obvezuje Vladu da u roku od šest mjeseci donese uredbu kojom se utvrđuju kriteriji za stjecanje statusa zaštićenog kupca te upozoravaju da je taj rok prošao 8. svibnja.

Stoga pozivaju Vladu da hitno ispuni svoju zakonsku obvezu i što prije donese potrebne akte kako bi se pomoglo socijalno ugroženim građanima da ostvare povoljnije uvjete opskrbe, bilo električnom energijom, bilo prirodnim plinom ili toplinskom energijom te ih se na taj način zaštiti od uskraćivanja usluge (iskapčanja) ili provedba mjere prisilne naplate (ovrha).