CROBEX OSLABIO 2,4%

Pozitivan tjedan završio korekcijom

17.07.2009 u 16:07

Bionic
Reading

Unatoč pozitivnim signalima sa svjetskih burzi, Crobex je danas pretrpio osjetan pad od 2,4 posto. Nakon snažnog trodnevnog oporavka, domaći burzovni igrači pribjegli su prodajama koje donose dobit. Pad Crobexa popraćen je i osjetno slabijim opsegom trgovanja. Redovnim trgovanjem ostvareno je svega 28 milijuna kuna pri čemu su dionice Atlantske plovidbe HT-a činile preko polovice prometa. Zahvaljujući dobrom raspoloženju u većem dijelu tjedna, Crobex je na tjednoj razini ojačao 4,91 posto

Na udaru prodavatelja danas su se našle brodarske dionice, unatoč nastavku snažnog rasta BDI indeksa vozarina za rasute terete. Najlikvidnija Atlantska plovidba izgubila je na vrijednosti 3,65 posto, a osjetno su pojeftinile i dionice Jadroplova i Uljanik plovidbe.

Umjerenija korekcija zahvatila je većinu dionica građevinskog sektora, među kojima su najjače pogođeni Hidroelektra i Viadukt. Zagrebačka Tehnika ostvarila je pozitivan pomak zahvaljujući sklapanju ugovora o izgradnji velikog skladišno-poslovnog prostora u Dugopolju za potrebe koncerna Agrokor.

Značajan doprinos današnjem padu Crobexa dale su i dionice Adrisa, Holdinga Đuro Đaković, Ericssona Nikole Tesle, HUP-a Zagreb, Konzuma, Leda, Luke Ploče, PBZ-a, Petrokemije i Vira.

Dionica HT-a izbjegla je značajniju korekciju, zadržavši se nadomak 230 kuna. Osim Tehnike, među rijetkim likvidnijim dobitncima našle su se dionice Čakovečkih mlinova, Kraša i Genere.

Vodeći europski indeksi porasli su peti dan zaredom potaknuti optimističkim očekivanjima u pogledu objave polugodišnjih poslovnih rezultata kompanija.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.