ZABA BURZI NE VJERUJE

Povlačenje s kotacije potopilo dionicu Istraturista

24.10.2012 u 17:14

Bionic
Reading

Prijedlog odluke da se dionica Istraturista povuče s uvrštenja na uređenom tržištu Zagrebačke burze rezultirao je drastičnim padom cijene dionice

Iz umaške turističke kompanije Istraturist izvijestili su da su Uprava i Nadzorni odbor odlučili predložiti Glavnoj skupštini društva donošenje odluke o povlačenju redovnih dionica s uvrštenja na uređenom tržištu Zagrebačke burze.

Dioničarima koji glasuju protiv ove odluke ponuđen je otkup dionica po cijeni od 116,50 kuna, što odgovara tromjesečnom prosjeku cijene na Zagrebačkoj burzi. Međutim, kako je cijena dionice proteklih tjedana bila znatno iznad tog prosjeka, vijest je izazvala pravi potop na burzi. U današnjem trgovanju cijena je potonula gotovo 40 posto, spustivši se na 115 kuna.

Pad cijene nije ublažila ni objava ohrabrujućih poslovnih rezultata. Grupa Istraturist u većinskom vlasništvu Zagrebačke banke u prvih devet mjeseci ostvarila je rast prihoda od 7,4 posto (na 435,9 milijuna kuna) i povećanje čiste dobiti od 41,7 posto (na 115,3 milijuna kuna) u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Kao glavni razlog povlačenja s burze ističu se visoki troškovi vezani za uvrštenje na uređenom tržištu. 'Ukidanje troškova koji nisu neophodno potrebni u poslovanju Istraturista, pa i onih vezanih uz uvrštenje njegovih dionica na uređenom tržištu, usmjereno je podizanju efikasnosti u poslovanju Istraturista i odgovarajućem uvećanju dobiti iz poslovanja, na korist njegovih dioničara', hladno su poručili čelnici Istraturista, ne osvrćući se na efekte koje će takva odluka izazvati na cijenu dionice na burzi.