Standard and Poor's

Povećan kreditni rejting Bosne i Hercegovine, ali uz veliko upozorenje

07.08.2023 u 14:17

Bionic
Reading

Kreditna agencija Standard and Poor's (S&P) blago je povećala kreditni rejting Bosne i Hercegovine, na "B+" uz stabilne izglede, ali i upozorenje kako se to može promijeniti pojačaju li se unutarnji politički sukobi, objavila je u ponedjeljak Središnja banka Bosne i Hercegovine

U kategorizaciji koju koristi S&P zemlje koje imaju kreditni rejting s oznakom B spadaju u među one čija je kreditna sposobnost spekulativna, a kreditni rizik veoma visok.

BiH je do sada kod S&P-a imala kreditni rejting s oznakom "B" a poboljšanje je rezultat procjene analitičara S&P-a da se gospodarstvo te zemlje pokazalo otpornim unatoč otegotnim okolnostima, uključujući pandemiju covida, nekoliko epizoda političke nestabilnosti i slabiju vanjsku potražnju.

Realni BDP BiH, kako se navodi u objavi, u potpunosti se oporavio od pandemije, a analitičari S&P-a su na temelju ekonomskih pokazatelja za prvu polovicu 2023. godine, revidirali svoje projekcije rasta realnog BDP-a s jedan na dva posto.

Na povećanje kreditnog rejtinga utjecala je i povoljna fiskalna pozicija konsolidirane opće države s prognoziranim niskim neto dugom od 22 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do kraja 2023. godine.

Troškovi servisiranja vanjskog duga bit će zadržani na prosjeku od 2,5 posto vladinih prihoda do 2026. godine što je niska razina u globalnoj usporedbi. Povećanje rejtinga temelji se i na očekivanjima agencije S&P da će doći do popuštanja unutarnjih političkih sukoba.

Važnim smatraju i aranžman valutnog odbora po kojemu djeluje središnja banka, uz fiksni tečaj domaće valute konvertibilne marke vezan uz euro. 

Analitičari S&P-a smatraju kako u idućih godinu dana može uslijediti i novo povećanje kreditnog rejtinga postigne li se održiv prijelaz na donošenje političkih odluka temeljenih na konsenzusu, što bi, srednjoročno, moglo ubrzati reforme i gospodarski rast. S druge strane, do smanjenja kreditnog rejtinga može doći pojačaju li se politički sukobi, posebice bude li to ugrozilo servisiranje vanjskog duga.