PREDSJEDNIK UPRAVE HT-A:

'Povećali smo tržišne udjele, HT je broj jedan u svim segmentima'

12.02.2015 u 13:26

  • +6

Hrvatski Telekom objavio rezultate poslovanja u 2014. godini

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma (HT) Davor Tomašković na današnjoj konferenciji za novinare istaknuo je kako je HT u prošloj godini, usprkos nepovoljnom poslovnom okruženju, uspio stabilizirati poslovanje, povećati tržišne udjele i zadržati vodeću poziciju u svim segmentima

'Gospodarstvo je već šest godina u recesiji uz visoku stopu nezaposlenosti. U telekom industriji u svibnju 2014. imali smo iznenadno povećanje naknada u radio-frekvenciji. Ukupno se telekom tržište smanjuje, i nepokretna i pokretna mreža pada pet posto godišnje', nabrojio je Tomašković.

Kad je riječ o financijskim pokazateljima za 2014., Tomašković je naglasio kako je stabiliziran pad prihoda (-1,9 posto), kao i EBITDA (-9,1 posto) i neto dobiti (-20,8 posto.) Novčani tijek iz poslovnih aktivnosti je povećan za 7,4 posto na 2,288 milijardi kuna.


Uprava HT-a je predložila isplatu dividende od sedam kuna po dionici, odnosno 573,2 milijuna kuna što je 50,7 posto od ostvarene dobiti u 2014. Preostali dio dobiti, rekao je Tomašković, iskoristit će se za unapređenje mrežne infrastrukture i potencijalne akvizicije.

Čelni čovjek HT osvrnuo se i na transformaciju kompanije u prošloj godini koju je obilježila interna reorganizacija i smanjenje kompleksnosti organizacije. Podsjetio je kako je broj menadžerskih pozicija smanjen za stotinu, a značajno su smanjeni i ostali troškovi.

RTL Autor: RTL

'Osobito smo smanjili troškove najamnine. Primjerice za naše prodajne centre najamnina je smanjena od 10 do 50 posto', naglasio je Tomašković.

Govoreći o ciljevima za 2015. istaknuo je kako želi da HT bude prvi izbor potrošača, a fokus će biti na investicijama u tehnologiju i poboljšanju korisničkog iskustva. Plan je u ovoj godini uložiti 1,350 milijardi kuna, a najveći dio je namijenjen za udvostručenje brzine interneta u 4G mreži i povećanju pokrivenosti populacije u 4G mreži na 60 posto.

U 2015. Tomašković ne očekuje rast prihoda već nastavak stabilizacije poslovanja odnosno još manji pad nego u 2014. godini. Istaknuo je da HT-u nedostaju visokoobrazovni stručnjaci u području novih tehnologija i da ove godine planira zaposliti više od 100 novih ljudi.