MALOPRODAJA RASLA 0,3 POSTO

Potrošnja se ne miče s mrtve točke

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.11.2010 13:19
  • Objavljeno 30.11.2010 u 13:08
šoping, trgovina, trgovački centar

šoping, trgovina, trgovački centar

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Nenad Dugi

U listopadu je promet od trgovine na malo nastavio usporavati s rastom. Prema podacima DZS-a trgovina na malo je u spomenutom mjesecu porasla na godišnjoj razini 0,3 posto realno, što je znatno manje od očekivanja analitičara koji su predviđali rast od 1,2 posto

Skroman rast posljedica je intenziviranja negativnih trendova na tržištu rada, koji imaju najznačajniji utjecaj na maloprodaju. S druge strane, pozitivna stopa uglavnom je posljedica baznog učinka s obzirom da je u listopadu prošle godine promet u maloprodaji pao 15,4 posto realno.

Nadalje, kod potrošača je očito još uvijek prisutan trend racionalizacije potrošnje pa će vjerojatno konačni podaci pokazati da su potrošači usmjereni na zadovoljenje osnovnih životnih potreba te da kupnju trajnih potrošnih dobara odgađaju za ''bolje dane''.

Nastavak usporavanja rasta trgovine na malo u listopadu pokazuje, ističu analitičari RBA, da se o oporavku maloprodaje još ne možemo govoriti s obzirom da rast nije generiran rastom standarda već je najvećim dijelom posljedica baznog učinka, koji će i do kraja godine imati najizraženiji povoljan utjecaj na maloprodaju.

Osim baznog učinka, povoljan utjecaj vjerojatno će doći i od ukidanja više stope takozvanog kriznog poreza, čime su rasterećene skupine viših dohodaka s većim kapacitetom za potrošnju.

S druge strane, u RBA i dalje očekujemo pogoršavanje kretanja na tržištu rada, odnosno rast nezaposlenosti, a oporavak potrošnje stanovništva u konačnici ovisi o stvaranju novih radnih mjesta i povećanju raspoloživog dohotka. Bez obzira na kratkotrajne pozitivne učinke koje čimbenici poput ukidanja 'kriznog poreza' mogu imati na maloprodaju, potrošnja će se oporaviti tek nakon oporavka tržišta rada.

Na razini cijele godine analitičari RBA očekuju da će se u maloprodaji zabilježiti pad od oko tri posto, dok oporavak uz blage stope rasta očekuju sljedeće godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi