DOBAR TREND

Potrošnja porasla osmi mjesec za redom

04.05.2015 u 13:46

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je u ožujku promet u trgovini na malo realno porastao za 1,1 posto na godišnjoj razini, već osmi mjesec zaredom, a tako dugi niz rasta potrošnje nije zabilježen još od 2007. godine

Državni zavod za statistiku objavio je u ponedjeljak prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u ožujku, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao 0,4, a realno 1,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je nešto sporiji rast nego u veljači, kada je potrošnja porasla 1,9 posto, što se i očekivalo.


Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje u ožujku za 1,2 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 1 do 1,5 posto.

Tako je nastavljen višemjesečni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je u 2014. godini samo u svibnju i srpnju zabilježen realni pad maloprodaje. Rast potrošnje osam mjeseci zaredom nije zabilježen još od 2007., dvije godine prije početka recesije.

'Sukladno našim predviđanjima, trgovina na malo u ožujku je nastavila s pozitivnim stopama realnog rasta već osmi mjesec zaredom', navode analitičari Raiffeisebank Austria u osvrtu na izvješća DZS-a.

Dodaju kako bi konačni podaci, koji će biti objavljeni idućega tjedna, mogli potvrditi da je u prvom tromjesečju promet u trgovini na malo porastao 1,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Uz učinak baznog razdoblja i deflacijske pritiske, rastu prometa u trgovini na malo manjim dijelom doprinosi i rasterećenje neto plaća s novim izmjenama poreza na dohodak te nastavak solidnih pokazatelja u turizmu, navode analitičari RBA.

Upozoravaju, međutim, da su pozitivni učinci rasta raspoloživog dohotka uvelike ograničeni slabim tržištem rada, koje i dalje karakterizira niska stopa zaposlenosti i visoka stopa nezaposlenosti.

'Iako uz blažu stopu, predviđamo da će se proces razduživanja sektora stanovništva nastaviti i tijekom ove godine. Naime, raspoloživi podaci i očekivanja ne upućuju na početak snažnijeg i održivog oporavka koji bi vodio novom zapošljavanju i realno većem dohotku. Stoga bi na razini godine realni promet u trgovini na malo mogao ostvariti rast od 1,2 posto', zaključuju analitičari RBA.

Prošle je godine promet u trgovini na malo ojačao 0,4 posto, što je bio njegov prvi rast nakon dvije godine pada.