TRGOVINA NA MALO

Potrošnja pada 18. mjesec zaredom

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 30.04.2010 15:37
  • Objavljeno 30.04.2010 u 14:14
kupovina kupnja trgovina dućan

kupovina kupnja trgovina dućan

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Kovacev

Promet u trgovini na malo u Hrvatskoj u ožujku ove godine nominalno je bio manji za 2,2 posto nego lani, a realno je smanjen za 2,9 posto, pokazuju prvi podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku

Tako je, iako usporenim tempom, nastavljen negativan trend u trgovini na malo koji traje već osamnaest mjeseci. Blaži pad posljedica je prije svega visoke prošlogodišnje baze s obzirom da je u ožujku 2009. godine trgovina na malo zabilježila realan pad od 17,4 posto.

Nepovoljna kretanja i dalje podržavaju negativni trendovi na tržištu rada, ističu analitičari Raiffeisen banke. Naime, u ožujku je nastavljen rast nezaposlenosti, a neizvjesnost u pogledu zadržavanja radnih mjesta povećava potrošački pesimizam.

Budući da u prvoj polovini ove godine nije izgledan oporavak realnog sektora, a time ni tržišta rada, potrošački pesimizam, pad realnog dohotka i visoka nezaposlenost i dalje će negativno utjecati na maloprodaju.

Stoga analitičari RBA očekuju nastavak 'racionalne' potrošnje u sljedećim mjesecima. Mogući oporavak vide u drugoj polovini godine, kada je najavljeno ukidanje tzv. kriznog poreza. Osim toga, na oporavak maloprodaje utjecat će i mogući dobri rezultati turističke sezone.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi