REALNI PAD U KOLOVOZU 13,4%

Potrošnja i dalje u dvoznamenkastom minusu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.10.2009 14:28
  • Objavljeno 09.10.2009 u 14:28
kupovina kupnja trgovina dućan

kupovina kupnja trgovina dućan

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Kovacev

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u kolovozu bilježi pad i na mjesečnoj i na godišnjoj razini - u odnosu na srpanj bio je nominalno manji za 5,1 posto, a realno za 4,9 posto, dok je prema prošlogodišnjem kolovozu nominalno manji za 12,9 posto, a realno za 13,4 posto, pokazuju podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku (DZS)

Ta realna godišnja stopa pada prometa od trgovine na malo u kolovozu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, najniža je od početka godine kada je za siječanj iznosila 13,7 posto.

Kumulativno, promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u razdoblju od siječnja do kolovoza ove u odnosu na isto vrijeme prošle godine, nominalno je bio manji za 14,5 posto, a realno za 16 posto.

Statistički podaci po trgovačkim strukama pokazuju da je u kolovozu u odnosu na srpanj zabilježen nominalni pad prometa u gotovo svim strukama. Najveći je pad pritom zabilježen u trgovini motornih vozila, za 47,7 posto, trgovini namještaja, opreme za rasvjetu i drugih proizvoda za kućanstvo, za 25,5 posto te trgovini tekstilom, odjevnim predmetima, obućom i kožnim proizvodima, za 15,1 posto.

Rast prometa zabilježen je pak u tri trgovačke struke. Tako je u nespecijaliziranim prodavaonicama živežnih namirnica, u kojima se ostvaruje više od trećine ukupnog prometa, u kolovozu u odnosu na srpanj promet nominalno porastao za 0,8 posto. Rast od 3,6 posto zabilježen je u trgovini goriva i maziva, a u trgovini knjiga, novina, papirnate robe i pisaćeg pribora je zabilježen rast prometa od 7,2 posto.

Kao i posljednjih nekoliko mjeseci najveći se pad prometa na godišnjoj razini bilježi kod motornih vozila i u kolovozu ove u odnosu na kolovoz prošle godine taj pad nominalno iznosi 65,6 posto. Pad se na godišnjoj razini bilježi u maloprodaji motornih goriva i maziva, za 13,8 posto, dok je u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama promet smanjen nominalno za 5,4 posto.

Četiri trgovačke struke na godišnjoj razini bilježe nominalni rast prometa od trgovine na malo, pri čemu najveći porast, za 21,5 posto, statistika registrira kod kruha, peciva, tjestenine i slatkiša.

Promet u maloprodaji kozmetičkih i toaletnih proizvoda u kolovozu ove u odnosu na kolovoz prošle godine nominalo je veći za 7,4 posto; tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda za 6,9 posto, dok je promet od prodaje knjiga, novina, papirnate robe i pisaćeg pribora nominalno veći za 4,3 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi