državna statistika

Potrošačke cijene u veljači porasle, najviše u restoranima i hotelima

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 16.03.2018 13:30
  • Objavljeno 16.03.2018 u 13:30
Potrošačke cijene u veljači porasle, najviše u restoranima i hotelima

Potrošačke cijene u veljači porasle, najviše u restoranima i hotelima

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Neja Markičević

Potrošačke cijene u veljači su u Hrvatskoj pale na mjesečnoj razini za 0,1 posto, dok je njihov rast na godišnjoj razini usporio na 0,8 posto, čime su se spustile na najnižu razinu od srpnja prošle godine kada su na godišnjoj razini također bilježile rast za 0,8 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Podaci za veljaču pokazuju da stopa inflacije na godišnjoj razini usporava treći mjesec za redom, s obzirom da su potrošačke cijene u siječnju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine rasle po stopi od 1,1 posto, u prosincu prošle godine porasle su za 1,2 posto, dok su u rujnu, listopadu i studenom prošle godine rasle po stopi od 1,4 posto.

Po podacima DZS-a, u veljači ove u odnosu na veljaču prošle godine najviše su, za 3,8 posto, porasle cijene u restoranima i hotelima, a s rastom za 2,6 posto slijedile su cijene alkoholnih pića i duhana. Za više od dva posto odnosno za 2,2 posto na godišnjoj su razini porasle cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, dok su cijene raznih dobara i usluga porasle za 0,9 posto.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje u strukturi potrošačkih cijena imaju i najveći udio od gotovo 28 posto, u veljači su bile 0,4 posto više nego u istom lanjskom mjesecu. U strukturi cijena hrane i bezalkoholnih pića najveći se rast na godišnjoj razini bilježi kod cijena ulja i masti, za 9,3 posto, a slijede cijene voća koje su porasle za 5,5 posto. Nasuprot tomu, osjetnije su, za 11 posto, pale cijene povrća.

Splitski restorani

Izvor: Promo fotografije / Autor: restaurantclub.hr

Za 0,4 posto u veljači ove godine u odnosu na veljaču prošle godine porasle su cijene obrazovanja, a statistika je rast cijena za po 0,3 posto registrirala u dvije kategorije proizvoda - zdravlja i rekreacije i kulture. Na godišnjoj su razini cijene prijevoza porasle za 0,2 posto, a cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva za 0,1 posto.

Cijene komunikacija su u veljači ove godine bile niže za 0,9 posto u odnosu na veljaču prošle godine, a pale su i cijene odjeće i obuće, i to za 0,6 posto.

'Iako su godišnje stope rasta potrošačkih cijena usporile s rastom očekujemo da će se one zadržati u pozitivnom teritoriju podržane višim cijenama prehrane i energije, ali i snažnije domaće potražnje', procjenjuju analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na najnovije podatke DZS-a.

Po podacima DZS-a, potrošačke su cijene u godišnjem prosjeku porasle za 1,1 posto.

Nastavljen pad cijena na mjesečnoj razini

Na mjesečnoj razini službena statistika bilježi pad potrošačkih cijena treći mjesec za redom. Nakon pada u prosincu u odnosu na mjesec prije za 0,3 posto, u siječnju za 0,2 posto, u veljači su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena pale za 0,1 posto u odnosu na siječanj.

U veljači su na mjesečnoj razini najviše pale cijene odjeće i obuće, za 0,7 posto, a slijede cijene prijevoza s padom za 0,5 posto.

Za 0,2 posto u veljači su u odnosu na siječanj pale cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva.

U nekoliko kategorija proizvoda statistika je na mjesečnoj razini registrirala pad cijena za 0,1 posto, i u tom su postotku pale cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva, obrazovanja te restorana i hotela.

Cijene alkoholnih pića i duhana, zdravlja i komunikacija u veljači su u prosjeku ostale na razini cijena iz siječnja.

Pad indeksa potrošačkih cijena u veljači su u odnosu na siječanj ublažile cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje su porasle za prosječnih 0,1 posto, te cijene rekreacije i kulture i raznih dobara i usluga, koje su porasle za po 0,3 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!