PRETPRISTUPNI PROGRAM ISPA

Potpisan ugovor za vodoopskrbni sustav Karlovca

10.02.2010 u 13:42

Bionic
Reading

U Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije potpisan je ugovor o izvođenju radova na izgradnji i obnovi vodoopskrbnog sustava i sustava upravljanja otpadnim vodama u gradu Karlovcu u ukupnoj vrijednosti od 16.856.903 eura

Radi se o projektu financiranom iz pretpristupnog programa ISPA iz kojeg se 10,5 milijuna eura odnosi na ISPA udio u financiranju, a ostali dio se financira iz državnog proračuna i zajmom EBRD-a. Riječ je o jednom od šest ugovora predviđenih u okviru Programa za vode i otpadne vode u Karlovcu, financiranog kroz ISPA pretpristupni program Europske unije u ukupnom iznosu od 36 milijuna eura.

Ugovor je potpisan s austrijskom tvrtkom Strabag Ag. Obuhvaća sve instalacijske i građevinske radove potrebne za izgradnju vodoopskrbnog sustava kao i radove potrebne za obnovu sustava za upravljanje otpadnim vodama, što podrazumijeva obnavljanje i čišćenje postojećih izvora u Mekušju i Borlinu, obnavljanje Borlinskog rezervoara, zamjena dotrajalih vodovodnih cijevi uzduž 9,5 km te izgradnja glavnog skupljača voda iz kanalizacije.

Osnovni cilj Programa za vode i otpadne vode u Karlovcu je zaštita i podizanje kvalitete voda na širem području Karlovca uspostavom sustava upravljanja vodama sukladno standardima Europske unije. Naime, dosada su prikupljene otpadne vode bile ispuštane izravno u karlovačke rijeke dok su gubici u vodoopskrbnom i propusnost u kanalizacijskom sustavu bili izrazito visoki. Očekuje se da će se projektom ti problemi riješiti što će rezultirati značajnim poboljšanjem u kvaliteti i čistoći riječne vode u okolici Karlovca te smanjiti onečišćenje četiriju karlovačkih rijeka, čime će se pridonijeti javnom zdravlju i očuvanju okoliša.

Kroz program je predviđeno potpisivanje šest ugovora, od kojih je, uključujući jučer potpisan ugovor o izvođenju radova, zaključeno četiri ugovora u ukupnom iznosu 33,89 milijuna eura što predstavlja 94,15 posto ugovorenih sredstava u odnosu na ukupnu vrijednost ISPA mjere za Program za vode i otpadne vode u Karlovcu. Proces ugovaranja preostala dva ugovora je u tijeku. Krajnji korisnik programa je Vodovod i kanalizacija d.o.o. Karlovac.