HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA

Potpisan prvi kolektivni ugovor za HTZ: Evo što osigurava radnicima

11.07.2023 u 12:14

Bionic
Reading

Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) potpisali su prvi kolektivni ugovor za HTZ, kojim se uz ostalo radnicima HTZ-a osiguravaju veće plaće, kao i razna druga materijalna i ostala prava, doznaje se u utorak iz STUH-a

Tim prvim, kako kažu kolektivnim ugovorom 'u povijesti HTZ-a', čije se odredbe primjenjuju na sve radnike te nacionalne turističke organizacije, uz spomenuto radnicima HTZ-a se osigurava i isplata viših iznosa božićnice i regresa nego do sada.

Povećavaju se i naknade za prehranu, a dogovorene su i odredbe za isplatu jubilarnih nagrada, otpremnina, sistematski pregled jednom godišnje te reguliranje rada od kuće.

Kolektivni ugovor je, napominju iz STUH-a, rezultat višemjesečnih pregovora sindikalne podružnice STUH-a u HTZ-u i vodstva HTZ-a, pri čemu prenose poruku sindikalne povjerenice STUH-a u HTZ-u Slavije Jačan Obratov da im 'želja da HTZ bude mjesto u kojem će raditi najbolji stručnjaci u turističkoj promociji, u zdravom i kompetitivnom poslovnom okruženju i radnim uvjetima dostojnim moderne nacionalne turističke organizacije'.

Sindikalna podružnica STUH-a u HTZ-u osnovana je prije dvije godine, ima 40 članova, a jedna od prvih inicijativa bila je pokretanje pregovora s poslodavcem kako bi se potpisao prvi kolektivni ugovor u više od 30 godina postojanja HTZ-a.

'Sindikalna podružnica STUH-a u HTZ-u je od osnutka bila konstruktivan partner i svojim prijedlozima pridonijela uspostavljanju dijaloga između poslodavca i radnika. Pokrenuli smo i proces kolektivnog pregovaranja s ciljem poboljšanja materijalnih i ostalih prava radnika', objasnila je Jačan Obratov.

Prije potpisivanja, prethodnu suglasnost na prijedlog ugovora, o kojemu se pregovaralo od kraja listopada prošle godine, dala je i ministrica turizma i sporta te predsjednica HTZ-a Nikolina Brnjac, a odobrilo ga je i Turističko vijeće HTZ-a. Ukupno je u HTZ-u oko 90 zaposlenih.