energetika

Postaje li Slavonija novi Bahrein? Iduće godine kreće eksploatacija plina na dvije bušotine

03.12.2021 u 10:00

Bionic
Reading

U drugoj polovini iduće godine počet će komercijalna eksploatacija plina iz dvaju podzemnih izvora u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Time će kanadska tvrtka Vermilion Energy postati prva kompanija, nakon domaće Ine, koja će krenuti u komercijalno iskorištavanje ugljikovodika u Hrvatskoj

To ističe Jeff Davies, čelnik hrvatskog odjela Vermiliona, tvrtke koja je dobila pravo istraživanja i eksploatacije na pet istražnih polja raspoređenih uz Savu i Dravu, piše Glas Slavonije.

Vermilion je dobio prava za istraživanje istražnih polja Drava 4 na području Osječko-baranjske županije te Sava 7, 8, 9 i 10 koja jednim dijelom zahvaćaju Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju.

Eksploatacijsko polje ugljikovodika Cerić obuhvaća područje općina Nuštar, Bogdanovci, Stari Jankovci, grada Vinkovaca te naselja Cerić. Plinsko polje Berak obuhvaća područja općina Bogdanovci, Stari Jankovci i Tompojevci te naselja Berak.

Nakon otkrića pa do danas radove je zakočila pandemija.

Za područje Osječko-baranjske županije i istražnog polja Drava 4 pokazalo se kako - nemamo sreće.

"Nakon seizmoloških ispitivanja terena, organizirali smo istražnu bušotinu na području Aljmaša, iako smo znali da je vjerojatnost da ondje nađemo komercijalno vrijedne zalihe samo 18 posto. Ipak, pokušali smo, no nije bilo zadovoljavajućih rezultata. Za istražno polje Drava 4 početkom ove godine istekao nam je zakup, tako da smo ovdje završili s istražnim radnjama", kaže naš sugovornik. Napustili su i istražna polja Sava 8 i 9 (u 9 je također bila jedna istražna bušotina), a istražne radnje (3D seizmička istraživanja i potencijalne istražne bušotine) aktivne su u polju Sava 7 (šire područje Kutine).

  • +6
Jadranske naftne platforme Ivana A-K Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Na pitanje kakva je strategija s pronađenim plinom, Davies kaže kako ga oni jednostavno - prodaju.