POBOLJŠANA OČEKIVANJA

Poslovna klima u Njemačkoj stabilna u listopadu

25.10.2022 u 15:29

Bionic
Reading

Poslovna klima u Njemačkoj stabilizirala se u listopadu zahvaljujući blago poboljšanim očekivanjima čelnika kompanija koja su zasjenila pogoršane ocjene aktualnog poslovanja, pokazalo je u utorak istraživanje instituta ifo.

Ifov indeks poslovne klime bio je u listopadu gotovo nepromijenjen u usporedbi s revidiranom vrijednošću u rujnu i iznosio je 84,3 boda, objavio je Ifo.

Indeks očekivanja blago je porastao, prvi puta od svibnja, sa 75,3 na 75,6 bodova.

"Očekivanja su se popravila, ali (kompanije) i dalje brinu idući mjeseci. Njemačko gospodarstvo sučeljava se s teškom zimom", rekao je predsjednik instituta Clemens Fuest.

Indeks koji mjeri ocjenu aktualnog poslovanja pao je pak za 0,4 indeksna boda, na 74,1 bod.

Industrija očekuje teške mjesece, ali nešto bolje ocjenjuje aktualnu situaciju, budući da su knjige narudžbi pune, ali stiže sve manje novih.

Uslužni sektor manje je pak pesimističan u prognozama, ali lošije ocjenjuje aktualno poslovanje, bilježi institut.

Posebno su sumorna očekivanja u maloprodaji zbog visoke inflacije i poskupljenja energije koji su smanjili kupovnu moć građana.

Anketa Ifo-a, u kojoj je sudjelovalo oko 9.000 menadžera, potvrđuje rezultate prošlotjednog istraživanja instituta ZEW, koje je također pokazalo blaži pesimizam među ulagačima, zbog najavljenih ograničenja cijena plina i struje.

Njemačka vlada očekuje da će najveće europsko gospodarstvo u idućoj godini zbog energetske krize, inflacije i problema u nabavnim lancima bilježiti pad aktivnosti, za 0,4 posto.

Statistički ured objavit će krajem tjedna procjene o BDP-u u trećem tromjesečju.