RADNI RUČAK S PAVIĆEM

Poslodavci zadovoljni s popravljenim prijedlogom mirovinske reforme

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 15.11.2018 19:40
  • Objavljeno 15.11.2018 u 19:40
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić rekao je u četvrtak na radnom ručku s poslodavcima da se predloženom mirovinskom reformom želi postići održivost javnih financija i pravedniji mirovinski sustav te ojačati drugi mirovinski stup, a predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja rekla je kako im je popravljeni prijedlog reforme prihvatljiviji budući su prihvaćene neke primjedbe poslodavca

Ministar je naglasio kako je prioritet povećanje mirovina i dulji ostanak radnika na tržištu rada jer samo 20 posto radnika odradi puni radni staž. Prosječni staž je 30 godina dok je to primjerice u Njemačkoj u prosjeku više od 37 godina, napomenuo je.

Nadalje, želimo ispraviti međugeneracijske nepravde, rekao je Pavić upozorivši kako bi rođeni 1962. i kasnije bez reforme imali mirovine niže između 600 do 700 kuna od sadašnjih umirovljenika. Najavio je povećanje mirovina u idućoj godini napominjući kako će oni s najnižim mirovinama moći dobiti 3,13 posto dodatka. Hrvatski mirovinski sustav suočen je s mnogim izazovima - mirovine su male, a izdaci za mirovne veliki i reforma je nužna jer je, rekao je, do sada stalno odgađana. Upozorio je da bi u protivnom za izjednačavanje mirovina starih i novih umirovljenika do 2040. trebalo izdvojiti 40 milijardi kuna te da bi najlakše bilo zadužiti i opteretiti buduće naraštaje, ali da to Vlada ne može dopustiti.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja rekla je kako su u HUP-u zadovoljniji poboljšanim prijedlogom mirovinske reforme u odnosu na prvotni jer su usvojene neke njihove primjedbe. Među ostalim, navela je da će svi umirovljenici moći raditi 4 sata, pa i oni koji su se prijevremeno umirovili. Zadovoljni su i što će se priznati dodatak od 20 posto na mirovne iz 2. stupa, radnici koji su rano ušli u svijet rada moći će u mirovinu nakon odrađene 41 godine staža, odnosno sa 60 do 65 godina života i neće morati raditi do 67. godine. Pozdravila je mogućnost da će fondovi moći investirati u startupove, mala i srednja poduzeća, što do sada nije bio slučaj. Ovo nije bila rasprava o visini mirovne i što nas očekuje u budućnosti, no želimo da i u budućnosti budu održive, rekla je Deranja.

Potrebno je daljnje porezno rasterećenje gospodarstva, novi zakon o radu i rasterećenje plaća, jer bez njihova povećanja bit će nemoguće zadržati radnike u Hrvatskoj, upozorila je Deranja napominjući kako plaće već sada povećavaju na račun investicija koje su nužne kako bi se mogli pratiti svjetski trendovi.

  • +9
  • +6

Marko Pavić o reformi mirovinskog sustava

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Također je rekla kako obrazovanje treba pratiti potrebe tržišta rada te upozorila kako  mladi ljudi već nakon školovanja odlaze raditi u druge zemlje. Fluktuacije radne snage će uvijek biti, no problem je masovni odlazak iz zemlje, to je alarm i znak za uzbunu  da se nešto mora sustavno riješiti i napraviti. To je dugotrajan proces, ali ako ga ne započnemo nećemo imati svijetlu budućnost, upozorila je Deranja.

Osnivač tvrtke PIP Ivan Bračić u ime poduzetnika ministru Paviću predložio je da se se mirovine po posebnim propisma, odnosno tzv. povlaštene mirovine isplaćuju iz Državnog proračuna rekavši kako to nije samo prijedlog poslodavca, nego i Europske komisije, no da konkretan odgovor "da i kada ili ne" nisu dobili.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!