ISKUSTVA LJUDI U POTRAZI ZA POSLOM

Poslodavci neprofesionalni i neugodni

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.03.2010 09:27
  • Objavljeno 25.03.2010 u 09:03
nezaposlenost BURZA

nezaposlenost BURZA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Danijel Soldo

Specijalizirani portal za oglašavanje radnih mjesta, posao.hr proveo je istraživanje o iskustvima posloprimaca na razgovorima za posao. Rezultati su blago rečeno porazni za poslodavce koji su se u velikom broju slučajeva ponašali neprofesionalno

Čak je 12 posto ispitanika izjavilo kako od potencijalnih poslodavaca nikada nisu dobili povratnu informaciju o tijeku i rezultatima natječaja, 52 posto ih je takvu informaciju dobilo vrlo rijetko, dok je samo 5 posto ispitanika uvijek dobilo odgovor s rezultatima natječaja.

Značajan broj ispitanika – čak 55 posto, susrelo sa s neprimjerenim ponašanjem poslodavaca na razgovoru za posao, poput postavljanja pitanja o nacionalnom podrijetlu, bračnom i imovinskom stanju te političkom uvjerenju. Pored toga, ispitanici su istaknuli kašnjenje i razgovaranje na mobitel tijekom intervjua - kao neka od ponašanja poslodavaca te predlaganje rada na crno, postavljanje nezakonitih uvjeta rada te provođenje lažnih i namještenih natječaja.

Istraživanje je provedeno metodom anonimne online ankete koju su ispunila 1934 ispitanika s područja cijele Hrvatske dok je većina odgovora pristigla iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Zanimljiv je podatak kako se neprimjerena pitanja vezana uz bračno stanje i obitelj u većoj mjeri postavljaju ženama - 84 posto, dok se s istim pitanjem susrelo 73 posto muškaraca. Među ispitanicima kojima su bila postavljena neprimjerena pitanja na razgovoru za posao, žene su u većoj mjeri dale do znanja poslodavcu da se radi o neprimjerenim pitanjima - 33 posto, dok je isto učinilo samo 22 posto muškaraca.

Saša Jurković, direktor portala posao.hr istaknuo je kako je istraživanje ukazalo na prilično loše stanje na tržištu rada kada se govori o profesionalnom i kvalitetnom postupanju poslodavaca pri odabiru kandidata za radno mjesto.

'Takva situacija jasno ukazuje na razliku između poslodavaca koji unutar organizacije imaju odjel ljudskih potencijala i onih koji ga nemaju. U tvrtkama gdje takav odjel ne postoji, čest je slučaj da se regrutacijom kandidata bave djelatnici kojima je to usputni posao i koji stoga nemaju dovoljno vremena kvalitetno se posvetiti selekciji i slanju povratnih informacija kandidatima', naglasio je Jurković.

Većina nezaposlenih ispitanika svoja je očekivanja prilagodila teškoj gospodarskoj situaciji, jer njih čak 61 posto smatra da je potrebno više od 6 mjeseci pa čak i više od godinu dana kako bi pronašli novi posao. Taj postotak je značajno niži među zaposlenim ispitanicima - 41 posto, iz čega se može zaključiti kako su zaposleni znatno optimističniji te smatraju da do novog radnog mjesta mogu brže doći. Pored toga, samo 15 posto ispitanika izjavilo je kako smatra da posao može pronaći u par mjeseci dok je samo 3 posto ispitanika izjavilo kako se novi posao može pronaći za nekoliko dana.

Velika većina ispitanika - čak 83 posto, mišljenja je da se u privatnim tvrtkama namještaju radna mjesta, dok još veći broj ispitanika - čak 97 posto smatra kako isto vrijedi za državne i lokalne službe. Većina ispitanika koja je u potrazi za poslom - 30 posto, odgovorila je kako su se do sada prijavili na manje od 30 natječaja za posao, dok se samo 10 posto ispitanika prijavilo na više od 100 natječaja. Također, čak 76 posto ispitanika redovito vodi evidenciju o poslanim prijavama za posao – kako bi imali točan uvid u natječaje za koje su se prijavili.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi