davor majetić

Poslodavce veseli rast gospodarstva, ali ih jako brine jedna druga stvar

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 10.07.2019 15:57
  • Objavljeno 10.07.2019 u 15:57
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić izjavio je u srijedu da poslodavce veseli svaki rast gospodarstva, no da treba raditi na tome da, osim osobne potrošnje, i investicije i izvoz budu razlog rasta

"Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP) veseli svaki rast, naročito kada je taj rast povećan, jer je on sada povećan i prognoza je sada na 3,1 posto", kazao je Majetić u izjavi za Hinu komentirajući najnovije procjene Europske komisije (EK).

Komisija je, naime, u srijedu u privremenim ljetnim ekonomskim prognozama znatno podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2019. - na 3,1 posto s ranije procijenjenih 2,6 posto, a za sljedeću godinu predviđa rast od 2,7 posto te ističe da potrošnja kućanstava ostaje glavni pokretač rasta.

Majetić kaže kako poslodavce posebno veseli što je jedan od razloga tog rasta osobna potrošnja, što ide u prilog HUP-ovom inzistiranju da se smanji opterećenje poslovanja, troškovi rada, a što se direktno kasnije prenosi u plaće, veću potrošnju i bolji život građana.

Stoga je to važna poruka Ministarstvu financija i Vladi da u sljedećem krugu poreznih promjena smanji odnosno makne trošak oporezivanja toplog obroka, smještaja, prijevoza, da se razmišlja o smanjenju ili micanju porezne stope od 36 posto (poreza na dohodak), rekao je Majetić, dodajući kako bi trebalo "nastaviti u tom smjeru jer se to onda pretoči u veće plaće, u potrošnju i rast gospodarstva".

  • +11
  • +8

Zdravko Marić, ministar financija

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

"Veselilo bi nas i na tome moramo raditi da, osim osobne potrošnje, investicije i izvoz budu razlog rasta i da nam gospodarstvo raste radi produktivnosti, jer to je put održivog i puno većeg rasta nego je sada", poručio je Majetić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!