SAŠA CVETOJEVIĆ

Poreznike u zatvor, a lopinama dići spomenik

11.08.2015 u 07:47

Bionic
Reading

Nakon što se u ponedjeljak otkrilo da pojedini poduzetnici zatvaraju tvrtke za nula kuna, tako da ne podnose financijske izvještaje po tri godine, zamolili smo za komentare poduzetnika Sašu Cvetojevića i direktora udruge Lipa Davora Huića

Zanimljivo je kako država, tj. Porezna uprava u vrijeme internetskog poslovanja, kada do podataka nije nikakav problem doći, ništa ne poduzima, iako je to državu u protekle tri godine navodno stajalo 700 milijuna kuna u nenaplaćenim kaznama.

Poduzetnik Saša Cvetojević za tportal je rekao kako je iznenađen takvim propustom Porezne: 'U ovoj situaciji, ja bih zatvorio odgovorne iz Porezne, a na neki način digao spomenik lopinama koje tako zatvaraju poduzeća jer su dovoljno pametne.'

Cvetojević se pita kako je moguće da Porezna u tri godine u tvrtku koja ne daje godišnja izvješća ni jednom ne pošalje inspekciju ili ne provjeri stanje njezina dugovanja. Dodatno, misli da, kad se krene u rješavanje spomenutog problema, situacija za poštene poduzetnike neće biti lakša, već će Porezna od njih tražiti '17 novih papira'.

'Ako kompanija nije predala financijski izvještaj, trebalo bi im se odmah upaliti crveno svjetlo. No, u čemu je problem, – njima je lakše pronaći mene ili vas, nego nekoga tko se skriva', rekao je.

Što se financijskog izvještavanja tiče, za Cvetojevića je ono prerigorozno, dok je poslovanje poduzetnika previše normirano.

'Država lovi lopove propisima. Mi imamo toliko propisa da skoro nitko normalan ne može u Hrvatskoj poslovati. Vjerojatno će i ovaj problem rješavati novim propisima, umjesto da sustav koji nije toliko loš stave u funkciju. Primjer vam je i JOPPD obrazac (Izvješće o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja) preko kojeg možete pratiti krvnu sliku svega – s jedne strane idemo u takve detalje, a s druge neki po tri godine ne podnose financijske izvještaje', zaključuje Cvetojević.

Davor Huić izvršni direktor udruge poreznih obveznika Lipatakođer postavlja mnoga pitanja. Najvažnije jest: 'Kako netko ne mora po tri godine podnijeti financijske izvještaje?'.

'Zakon mora biti jednak prema svima. Onaj tko ne mora plaćati porez i doprinose, dok svi drugi moraju, ima konkurentsku prednost. Zakon se mora provoditi za sve jer oni koji imaju nekoga u Poreznoj ili po političkoj liniji imaju preveliku prednost - tu se otvara prostor za korupciju', rekao je.

Huić pozornost skreće i na stečajni zakon koji je krajnje neučinkovit: 'U kapitalizmu morati imati slobodu ulaska, ali i jednostavan i brz izlazak s tržišta. I propali poduzetnik je dio neke priče.'