ODLUČNA ŠEFICA POREZNE UPRAVE

'Porez se mora platiti, nema više igranja s Poreznom upravom'

Bionic
Reading

S početkom sljedećeg mjeseca dobar dio poduzetnika koji posluju s gotovinom bit će obveznici fiskalizacije. U intervjuu za Novu TV šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec najavila je obračun s onima koji od 1. srpnja ne budu imali fiskalnu blagajnu, a imaju tu obvezu

Iako prodavači na tržnicama negoduju već nekoliko tjedana, Čavlović Smiljanec, prenosi Dnevnik.hr, ponovila je da kumice na placu neće biti obveznici fiskalizacije.

'Zakon o PDV-u, koji stupa na snagu 1. srpnja, nema obvezu fiskalizacije, tj. izdavanja računa za kumice na placu, ali samo one koje prodaju vlastite poljoprivredne proizvode', rekla je šefica Porezne uprave, dodavši da to ne vrijedi za one koji prodaju svoju odjeću, obuću ili kozmetiku, jer oni će, kazala je, morati nabaviti fiskalnu blagajnu.

Ako ne nabave fiskalnu blagajnu, inspektori će takve objekte zatvarati. 'Normalno da ćemo ih zatvarati. U sklopu tržnice imate objekte gdje se prodaje roba, gdje se izdaju fiskalni računi, a ispred tog poslovnog objekta se nalazi tržnica gdje se prodaje ta ista roba gdje se fiskalni računi ne bi trebali izdavati. Pa je li to pravedno? Mislim da nije', rekla je Čavlović Smiljanec.

Očekivala je otpor prema fiskalizaciji, jer, kako je rekla, građani nisu naučeni plaćati poreze.

Posebnu pozornost s dolaskom ljeta inspektori će posvetiti i ugostiteljskim i turističkim objektima na Jadranu.

'Na Jadranu već radimo, od 15. svibnja kada je počela sezona inspektori koji rade na kontinentalnom dijelu zemlje, njih 50 posto, otišli su na Jadran i ostat će do kraja sezone. Bez problema ćemo usred sezone zatvarati najveće kafiće, restorane, disko klubove. Znači, svi oni koji ne izdaju fiskalne račune, a u obvezi su izdavanja, Porezna uprava će zatvoriti takve lokale bez obzira na to o kome se radi. To radimo i sada, radit ćemo i ubuduće. I jednostavno moramo naučiti građane da se porez mora platiti, da nema više igranja s Poreznom upravom. Jer od istog tog poreza koji oni ne plaćaju, a trebaju, financiraju se javne potrebe', rekla je Čavlović Smiljanec

Iako su Ministarstvo financija i Porezna uprava dali građanima i obrtnicima mogućnost reprograma duga uz oprost kamata, rezultati ipak nisu onakvi kakvi su se očekivali.

'To vam je nekako u Hrvatskoj već uvriježeno i rekla bih pravilo. Donijeli smo zakon o reprogramu dugova fizičkih osoba, stiglo je oko 8.000 zahtjeva do sada, znamo da je oko 600.000 i 13 milijardi duga. Rok za podnošenje istječe polovinom 8. mjeseca, a ono što smo već naučili u podnošenju poreznih prijava - uvijek se ide u zadnji čas. Očekujem da ih neće biti možda 500.000, ali daleko više no što ih je sad', rekla je Čavlović Smiljanec za Novu TV.