LOŠE VIJESTI ZA GASTARBAJTERE

Porez na njemačke mirovine i to bez poreznih olakšica!

18.01.2012 u 21:38

Bionic
Reading

Ministarstvo financija objavilo je danas na svojim web stranicama da se, sukladno odredbama članka 18. Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke, mirovine koje su isplaćene putem zakonskog socijalnog osiguranja mogu oporezivati u Njemačkoj

Slijedom toga, mirovine koje u Njemačkoj ostvare umirovljenici-hrvatski rezidenti, podložne su ograničenoj poreznoj obvezi u Njemačkoj. Od 2005. godine, navedene mirovine koje su ostvarene od zakonskog socijalnog osiguranja smatraju se dohotkom s izvorom u Njemačkoj.

Pravna posljedica u pogledu izmjena njemačkoj sustava oporezivanja mirovina stupila je na snagu 1. siječnja 2005. Od tog datuma, mirovine koje su ostvarene od zakonskog socijalnog osiguranja podložne su oporezivanju s odgodom, napominju iz Ministarstva financija.

Navedeno znači, pojašnjava se, da postotak mirovine koji je podložan oporezivanju ovisi o godini u kojoj ostvarivanje mirovine započne. Godine 2005. ono iznosi 50 posto iznosa mirovine, a navedeni postotak se povećava za 2 postotna boda svake godine, sve dok ne dosegne 100 posto za sve umirovljenike 2040. godine.

Stoga, oporeziv dio mirovine koji je isplaćen umirovljenicima koji su započeli sa primanjem mirovina iz Njemačke ili već primaju mirovine 2005. godine iznosi 50 posto. Općenito, navode iz Ministarstva financija, oporezivanje u Njemačkoj temelji se na ostvarivanju mirovina u Njemačkoj. Međutim, osobne i obiteljske olakšice (poput osnovne osobne olakšice, odbitaka posebnih troškova, itd.) neće se odobriti umirovljenicima koji žive izvan Njemačke.

Sukladno njemačkom poreznom sustavu, moguće je ipak da porezni obveznici ostvare pravo na navedene porezne odbitke, te ostvare smanjenje svog poreznog tereta, podnoseći poreznu prijavu za neograničenu poreznu obvezu. Uvjet za podnošenje neograničene porezne prijave jest da najmanje 90 posto dohotka koji je porezni obveznik ostvario u kalendarskoj godini podliježe njemačkom porezu na dohodak ili da dohodak koji ne podliježe njemačkom porezu na dohodak na prelazi iznos od 6.136 eura u godini 2005. do 2007. g., 7.664 eura u 2008. godini, 7.834 eura u 2009. ili 8.004 eura u 2010. godini.

Iznos dohotka koji ne podliježe njemačkom porezu na dohodak mora biti potvrđen na obrascu 'non-EU/EEA potvrda' od strane inozemne porezne uprave. Podnošenjem godišnje porezne prijave na obrascu ESt1C (obrazac za ograničenu poreznu obvezu), umirovljenici navode da ne zadovoljavaju gore navedene uvjete za neograničenu poreznu obvezu u Njemačkoj. Kod podnošenja navedene ograničene porezne prijave, moraju prijaviti dohodak koji je ostvaren u Njemačkoj te navedeno dokumentirati.

Podnošenjem godišnje porezne prijave na obrascu ESt1A (obrazac za neograničenu poreznu obvezu), porezni obveznici mogu tražiti neograničenu poreznu obvezu. Na tom obrascu, porezni obveznici prijavljuju svjetski dohodak, prilažu 'non-EU/EEA potvrdu', i u slučajevima kada je to potrebno, podnose dokumentaciju koja potvrđuje iznose njihovih mirovina (izjave o primitku mirovina), ostvarenje posebnih troškova, itd. U navedenim slučajevima, automatski će se obračunati osnovni osobni odbitak.

Porezne prijave moraju se podnositi za svaku godinu posebno, a potvrde "non-EU/EEA" kada je to potrebno. Porezne prijave porezni obveznik-podnositelj mora potpisati osobno, te sa svom relevantnom dokumentacijom poštom poslati u Poreznu upravu Neubranderburg. Nije dovoljno samo potpisati obrazac prijave, već porezni obveznik ili njegov ovlaštenik mora ispuniti obrazac prijave poreza.

Porezna uprava Neubrandenburg, koja je nadležna za oporezivanje mirovina nudi on-line obavijesti umirovljenicima koji žive u inozemstvu na stranici http://www.steuerportal-mv.de . Svi potrebni obrasci mogu se također naći na internet stranici www.steuerportal-mv.de ›Finanzämter›Finanzamt Neubrandenburg›Veranlagung von deutschen Rentenempfängern im Ausland. Obrazac 'non-EU/EEA' dostupan je na hrvatskom i njemačkom jeziku, navode iz Ministarstva financija.