VLADA VAŽE ODLUKU

Porez na imovinu odgađa se do 2014?

Slavko Linić

Slavko Linić

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Političku odluku o odgodi uvođenja poreza na imovinu trebao bi donijeti uži kabinet Vlade, a takvu mogućnost najavio je jučer i ministar financija Linić

Građani Hrvatske od sljedeće godine možda ipak neće plaćati porez na imovinu, nego će i dalje za svoje stanove i kuće plaćati komunalne naknade, a na vikendice porez na kuće za odmor. Iako se dosad 1. siječnja sljedeće godine spominjao kao datum uvođenja poreza na imovinu, čini se da ipak postoji mogućnost odgode od godinu dana, piše Novi list.

Političku odluku o tome uskoro bi trebao donijeti uži kabinet Vlade, a mogućnost da Hrvatska ne uvede porez na imovinu već za dva mjeseca najavio je jučer sam ministar financija Slavko Linić gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'Poslovni tjedan'.

Na pitanje hoće li država od 1. siječnja uvesti porez na imovinu, ministar je odgovorio da će 'o tome političku odluku donijeti Vlada'

'Svi modeli su pripremljeni, Zakon je upućen na uži kabinet i taj je porez moguće uvesti i primijeniti od 1. siječnja sljedeće godine. Hoće li se taj porez uvesti od sljedeće godine ili ćemo ga prolongirati za godinu dana, odlučit će Vlada', kazao je ministar Linić.

Ukoliko uži kabinet Vlade, u kojem su uz premijera i potpredsjednici, odluči da se porez na imovinu uvodi od sljedeće godine, javna rasprava o zakonu, pojasnio je ministar, može započeti već za dva tjedna

Iako se činilo da je uvođenje poreza na imovinu od sljedeće godine gotova stvar, s tim da je postojala opcija da se uvodi u fazama, sugovornici iz Vlade priznaju da se još uvijek važe je li s obzirom na sadašnju situaciju najbolji trenutak za to.

Ministarstvo nikada nije otkrilo model poreza na imovinu niti stopu po kojoj bi se on naplaćivao, tek su najavljivali da će se on plaćati na vrijednost nekretnine i da za kuće i stanove u kojima vlasnici žive taj porez neće biti veće opterećenje od komunalne naknade, dok će ga puno jače osjetiti oni čije nekretnine nisu u funkciji, a među njima su i banke.


'Vlada ne dvoji hoće li tog poreza biti ili ne. On će se svakako uvesti jer ni Europska unija ne poznaje komunalnu naknadu nego porez na imovinu. Pitanje je samo hoće li se stvari promijeniti za dva mjeseca ili tek za godinu i dva mjeseca. Javnosti će to postati uskoro poznato i ako odluka bude da se porez uvede 2014. godine, neće to biti zato što je Vlada popustila onima koji su gomilali imovinu i nadali se špekulativnoj zaradi, nego zato što misli da je možda bolje počekati godinu dana', kaže sugovornik Novog lista iz Vlade.

Oprez u Banskim dvorima ne čudi s obzirom da bi bilo kakvo povećanje poreznog opterećenja za građane bilo teško prihvaćeno u situaciji kad gospodarska situacija sugerira da će stanje kućnih budžeta većine obitelji u siječnju sljedeće godine biti i teže nego što je trenutno, dok bi eventualni oporavak u 2013. godini nudio nešto bolju situaciju na početku 2014. godine, kada će Hrvatska već biti članica EU-a. Uz to, od sljedeće godine u Hrvatskoj se uvode i fiskalne blagajne, što znači dodatni posao za Poreznu upravu, u kojoj neće biti većeg broja novozaposlenih, pa bi uvođenje poreza na imovinu s istim datumom bio velik pritisak na tu službu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi