ZASTOJ PRIVATIZACIJE

Popijač traži novi model za turističke tvrtke

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.10.2010 09:36
  • Objavljeno 21.10.2010 u 09:22
Fond za privatizaciju

Fond za privatizaciju

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Kovačev

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) na jučerašnjoj je sjednici donio nekoliko odluka o nastavku privatizacije društava iz svog portfelja, a za neka društva iz turističko-ugostiteljskog sektora odlučio je ne raspisivati nove natječaje i potražiti novi model osiguranja njihova opstanka

HFP zasad neće raspisivati nove natječaje za Hotele Živogošće i Hotele Podgora jer su dosadašnji pokušaju propali, već je u planu angažman savjetnika koji bi izradio plan restrukturiranja i uvjeta za uspješno poslovanje i dokapitalizaciju.

Član UO HFP-a, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač podsjetio je da od 2006. godine do danas nije privatizirano ni jedno turističko društvo te da valja potražiti novi način osiguranja njihove budućnosti.

Kako u dosadašnjih sedam natječaja za privatizaciju ZRC-a Lipik također nije nađen kupac, odlučeno je da će u HFP biti pozvani potencijalni ulagači kojima će ta tvrtka i njezini potencijali biti detaljno predstavljeni. Van snage stavljena je odluka po kojoj je HFP isplaćivao plaće 18 radnika ZRC-a do okončanja privatizacije.

Bizovačke toplice pak prodavat će se u sljedećem, osmom natječaju po jednu kunu, a očekuje se da bi ovaj put natječaj mogao uspjeti s obzirom na to da je tvrtka dobila mogućnost lječilišnog turizma i dugoročno riješila pitanje koncesije za termalnu vodu. Bizovačke toplice opterećene su obvezama od 79 milijuna kuna.

UO HFP-a odbacio je ponudu varaždinske tvrtke T7 Vis za kupnju 42,6 postotnog udjela turističkog poduzeća Modra Špilja. T7 Vis nudio je 2,36 milijuna kuna, koliko je bila početna cijena, ali nije ispunio brojne uvjete natječaja. Novi natječaj neće se raspisivati dok stručne službe HFP-a detaljno ne analiziraju stanje u Modroj Špilji.

Po prvi put će biti raspisan natječaj za tvrtku Vranjica Belvedere u kojoj je na prodaju 54 postotni udjel, po nominalnoj cijeni od 16,6 milijuna kuna. Obveze tvrtke krajem lipnja iznosile su 23 milijuna kuna.

Analiza poslovanja prihvaćena je kao daljnji korak u pokušaju privatizacije tvrtke Meiso Goričan, budući da pet dosadašnjih privatizacijskih natječaja nije dalo rezultat.

UO je odlučio raspisati još jedan natječaj za privatizaciju IMK-a Sloga i to po sniženoj vrijednosti od 60 posto nominale pa sada za 52,8 posto udjela u temeljnom kapitalu traži 3,6 milijuna kuna.

Drugi natječaj bit će raspisan i za Vjesnik d.d. (tiskara, ne list Vjesnik) za koji je određena cijena od 33 milijuna kuna odnosno 50 posto nominale, a obveze te tvrtke dosežu 104 milijuna kuna.

UO HFP-a donio je i odluku o listi 36 društava s manjinskim državnim udjelima čije će dionice biti ponuđene kupcima na javnoj dražbi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!