TALIJANI OBEĆALI POMOĆI

Popijač: 'Ove zime bit će dovoljno plina'

18.12.2009 u 13:41

Bionic
Reading

U Ministarstvu gospodarstva danas će se održati prvi sastanak s plinskim distributerima na kojem bi trebali izaći s konkretnim prijedlozima, odnosno cijenama po kojima bi prodavali plin kućanstvima

Do poskupljenja prirodnog plina trebalo bi doći početkom iduće godine, nakon što je Vlada dogovorila s MOL-om odgodu otkupa plinskog biznisa od Ine, a uz to i nove cijene plina za tarifne kupce, znači i za kućanstva, kao i za povlaštene kupce, poput HEP-a.

Tako je Ini i tvrtki Prirodni plin omogućeno da poveća cijenu plina tarifnim kupcima za 33 lipe po kubnom metru, a za povlaštene kupce 30 lipa

Koliko će cijena za kućanstva biti stvarno povećana, ovisit će o rezultatu pregovora Ministarstva gospodarstva i distributera.

'Riječ je o tvrtkama u vlasništvu lokalne zajednice, a dio poduzeća je i u privatnim rukama. Zatražit ćemo od njih da u granici svojih rezervi i resursa spuste cijenu za krajnjeg korisnika', rekao je ministar gospodarstva Đuro Popijač nakon današnjeg sedmog Ministarskog vijeća Energetske zajednice održanog u zagrebačkom hotelu Westin.

S konačnim stavom o cijeni plina Ministarstvo bi trebalo, najavio je Popijač, izaći sljedećeg tjedna, nakon što svoje mišljenje da Hrvatska energetska regulatorna agencija, nakon čega je na potezu Vlada.

Ove zime ne bi trebalo doći do problema u distribuciji plina, istaknuo je ministar, jer su Talijani obećali pomoći u slučaju bilo kakve krize s dodatnim količinama plina iz polja u sjevernom Jadranu. Osim toga, naloženo je i Ini da osigura dodatne količine preko Slovenije.

'Iduće godine bit će gotov plinovod od Donjeg Miholjca do mađarske granice. S tim dobavnim pravcem, u normalnim okolnostima, ne bi više trebalo dolaziti do plinske krize', rekao je Popijač.