PO DIONICI 115 EURA

Ponude za Telekom Slovenije ispod očekivanja Vlade

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.04.2015 11:01
  • Objavljeno 10.04.2015 u 11:01
Na prodaju je i Telekom Slovenije

Na prodaju je i Telekom Slovenije

Izvor: Reuters / Autor: Srđan Živulović

U ponedjeljak istječe rok za predaju obvezujućih ponuda u postupku prodaje Telekoma Slovenije, no dva glavna zainteresirana kupca spremna su za dionicu vodećeg nacionalnog teleoperatera dati znatno manje od cijene koju je očekivala slovenska vlada, piše u petak ljubljanski dnevni list Dnevnik.

Trenutačna cijena dionice Telekoma Slovenije na Ljubljanskoj burzi iznosi 132 eura, što znači da bi cijela kompanija bila vrijedna skoro 870 milijuna eura, a Deutsche Telekom i britanski fond Cinven spremni su dati samo oko 115 eura po dionici, navodi list pozivajući se na neslužbene informacije.

To je znatno manje od očekivanja vlasnika, među kojima je najveći država koja je tvrtku dala na listu za privatizaciju prije dvije godine, pritisnuta financijskim teškoćama, u vrijeme kad se spominjala opasnost financijskog bankrota.

Očekivalo da će se ponude kretati oko 180 eura za dionicu pa bi se postupak prodaje mogao dodatno produžiti, no vjeruje se da će konačna odluka o prodaji ili prekidu privatizacijskog postupka biti donesena još prije ljeta, navodi list.

Zbog skandala oko uplitanja vojne obavještajne službe u prodaju Telekoma Slovenije parlament je u četvrtak je, na zahtjev premijera Mire Cerara, smijenio ministra obrane Janka Vebera. On tvrdi da bi prodaja slovenskog teleoperatera stranom kupcu ugrozila obrambeni sustav, a prema privatizaciji načelno negativno stajalište imaju i Socijalni demokrati (SD), iako do daljnjega ostaju u Cerarovoj koaliciji.

Dnevnik navodi da će Telekom Slovenije na kraju ipak biti prodan, jer je iskustvo s prodajom Mercatora hrvatskom Agrokoru pokazalo kako oklijevanje u privatizaciji velikih sustava samo snižava cijenu njihove dionice, pa je tako Mercator na kraju lani prodan Agrokoru za tri puta manju cijenu od one koju je Agrokor nudio pet godina ranije.

Telekom Slovenije lani je ostvario 756,5 milijuna eura prihoda, ali je zbog različitih sudskih nagodbi imao samo 1,59 milijuna eura dobiti, a njegov neto financijski dug iznosi 344 milijuna eura, što sve ukazuje da bi ga potencijalni budući vlasnik restrukturirao i smanjio broj zaposlenih.

Telekom Slovenija prvi je put pokušavala prodati 2008. godine tadašnja vlada Janeza Janše, ali je zbog različitih pritisaka i ocjena da će cijena kompanije i dalje rasti postupak bio prekinut iako je islandska telekom kompanija Skipti tada za dionicu slovenskog nacionalnog operatera nudila čak 400 eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!