CENTAR SAVICA

Pomoćnica ministrice Zlatar u žiriju kao predstavnica IGH

20.02.2013 u 07:05

Bionic
Reading

Iako je početkom veljače postala pomoćnica ministrice kulture, Sanja Šaban je kao predstavnica bivše tvrtke, Instituta IGH, članica žirija u natječaju za izradu idejnog rješenja za poslovno-stambeni centar Savica, koji je tvrtka Jure Radića raspisala u ime nepoznatog investitora skrivenog iza ciparske tvrtke

Nakon što je ministrica kulture Andrea Zlatar razriješila pomoćnika Zlatka Uzelca, kojeg je pratio glas da nema dovoljno razumijevanja za investitore, na njegovo je mjesto 1. veljače imenovala arhitekticu Sanju Šaban. Njoj su pak investitori ipak malo previše dragi: bez obzira na to da više ne radi u Institutu IGH, u kojem je provela pet godina svoje karijere, ona i dalje surađuje kao članica žirija i predstavnica te tvrtke u natječaju za idejno rješenje centra Savica. Komentar njezine neobične dvostruke uloge zatražili smo u Ministarstvu kulture.
 
'Sanja Šaban članica je Ocjenjivačkog suda kao arhitektica, jer svaki arhitekt/ica može biti članom ocjenjivačkog suda u kojem svojim znanjem može doprinijeti izboru najkvalitetnijeg idejnog rješenja. Prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesane postoji zapreka s obzirom da nije riječ o pravnoj osobi u čijoj bi upravnoj ili nadzornoj strukturi sudjelovala pomoćnica ministrice', odgovorili su nam iz Ministarstva kulture.

IGH je 18. veljače raspisao natječaj za izradu idejnog rješenja poslovno-stambenog centra Savica pored Avenije Marina Držića, koji traje do 26. travnja. U natječaju je IGH provoditelj, zapravo predstavnik misterioznog investitora Centar Savica, čiji se stvarni vlasnik krije iza ciparske tvrtke Hiltarica Holdings.

Samo zemljište na kojem bi se trebao graditi projekt spominjalo se kao primjer kontroverznih poteza gradske vlasti, kakvima vrvi karijera aktualnog gradonačelnika Bandića. Naime, gradsko poglavarstvo je 2007. godine zamijenilo zemljište s tvrtkom Studio X, po već mnogo puta viđenom za Grad nepovoljnom scenariju: Zagreb je dobio neatraktivno zemljište u prigradskom naselju Sesvetski Kraljevac, a privatni investitor zemljište u naselju Savica, smješteno neposredno uz Držićevu aveniju. I ne samo to: Grad je zamijenio zemljište koje tada formalno nije u cijelosti niti bilo njegovo, pa je pet mjeseci kasnije pokrenulo postupak da se upiše kao vlasnik.

Upravo je Studio X osnovao tvrtku Centar Savica, a vlasništvo je za šest mjeseci prebačeno na Zlatka Osrečkog, bivšeg člana NO Hotela Novi i direktora u nekoliko tvrtki Brune Orešara, pa tako i direktora Vrbani projekta, nekretninskog poduhvata bivšeg tenisača u zapadnom dijelu grada, tzv. šoping centra Point. Kasnije je Osrečki izbrisan, kao osnivač Centra Savica upisan je ciparski Hiltarica Holdings, a direktori su dvojica austrijskih državljana Paul Wette i Stefan Karall.

Što bi se trebalo graditi?

Prema programu arhitektonskog natječaja planira se gradnja poslovno-stambenog centra koji bi se prostirao na 100.000 kvadratnih metara, a sastojao bi se od hotela, supermarketa i 26.000 kvadratnih metara stambenih kvadrata.

 


Tvrtka investitor Centar Savica nema zaposlenih, 2011. godinu zaključila je bez prihoda, s kratkoročnim obavezama od 12,5 milijuna kuna i u gubitku od 671.000 kuna, no bez obzira na to raspisala je bogat fond nagrada za idejno rješenje projekta na Savici. Ukupno će se arhitektima podijeliti 600.000 kuna.

Prije četiri godine pisalo se kako će na tom zemljištu uz rijeku Savu Konzum graditi neboder na 39 etaža, što su ubrzo opovrgnuli iz Todorićeve kompanije. Iako je Konzum bio naveden u Poglavarstvu grada Zagreba kao investitor gradnje nebodera, čim je gradnja odobrena iz Agrokora su demantirali podatak, a arhitektonska tvrtka koja je predložila gradnju potvrdila da se radilo o njihovoj pogrešci.