LAKŠE POSLOVANJE

Poljoprivrednicima dodatne kvote za plavi dizel

07.10.2022 u 10:53

Bionic
Reading

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) u petak je izvijestila da su nakon niza sastanaka i pregovora s Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom financija uspjeli izboriti da se poljoprivrednicima odobre dodatne kvote za plavi dizel, a kvote su na kartice poljoprivrednika sjele 1. listopada.

"Predstavnici poljoprivrednog sektora pozdravljaju dobru volju i zahvaljuju Ministarstvu poljoprivrede, ali i brzoj reakciji i međuresornoj suradnji s Ministarstvom financija koje obavlja praćenje dodijeljenih kvota, u pogledu mogućnosti unaprjeđenja korištenja plavog dizela uslijed različitih tržišnih poremećaja koji pogađaju gotovo sve poljoprivredne sektore", istaknuo je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Napominje kako su svi poljoprivrednici koji su potrošili više od 70 posto plavog dizela u prvom dijelu godine dobili dodatnu kvotu od 50 posto na godišnju kvotu, što će im olakšati poslovanje.

Iz HPK ističu kako su mogućnosti unaprjeđenja korištenja plavog dizela po povlaštenim cijenama u korist domaćih poljoprivrednika od izuzetne važnosti posebice u ovoj teškoj proizvodnoj godini.

Navode i kako pojedini poljoprivrednici ne iskoriste u potpunosti svoju kvotu, dok je drugim sektorima ova odluka od izuzetne važnosti jer su imali povećanu potrošnju, primjerice zbog korištenja nove mehanizaciju ili su imali ove godine potrebu povećane obrade ili navodnjavanja, posebice u voćarstvu, povrtlarstvu ili ekološkoj proizvodnji ili drugim proizvodnjama.

Ova odluka u sumi ukupne kvote koje Ministarstvo poljoprivrede ima kod Ministarstva financija ništa ne mijenja, a kvota ostaje ista, napominju iz HPK.

Podsjećaju i kako su tijekom rujna održali niz sastanak sa svim dionicima na temu mogućnosti unaprjeđenja korištenja plavog dizela po povlaštenim cijenama u korist domaćih poljoprivrednika, a s ciljem osiguravanja potrebne količine plavog dizela svim poljoprivrednicima koji u tom pogledu imaju povećane potrebe.

Posredna pomoć osiguravala se i ranije fiksiranjem cijene plavog dizela na 8,49 kuna po litri, a oslobađanje od plaćanja trošarine koju korisnici ostvaruju pri kupovini plavog dizela za namjensko korištenje u poljoprivredi predstavlja značajnu neizravnu potporu poljoprivrednom sektoru, koja je u 2021., po podacima Ministarstva poljoprivrede, iznosila 580 milijuna kuna za više od 150 milijuna litara plavog dizela, priopćeno je iz HPK.