MARTINA DALIĆ PRECIZIRALA

Politika Vlade je stabilnost tečaja, a nema razgovora da budem na čelu HNB-a

04.02.2017 u 14:03

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ima savjetnički tim i promišlja stvarnost, a Vlada ima svoj program rada za koji je dobila povjerenje u Saboru, poručila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić te demantirala glasine da bi ona mogla biti sljedeća guvernerka Hrvatske narodne banke (HNB), a o Agrokoru nije željela spekulirati

'Sastanak na Pantovčaku vidim kao razmjenu mišljenja nositelja vlasti i dobru komunikaciju. Predsjednica ima savjetnički tim i promišlja stvarnost, a Vlada ima svoj program rada za koji je dobila povjerenje u Saboru. Svatko od nas radit će svoj posao u okviru ovlasti koje smo dobili u demokratskoj proceduri', kazala je Martina Dalić komentirajući u emisiji 'Intervju tjedna' Prvog programa Hrvatskog radija preporuke Vijeća za gospodarska pitanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Dalić je dodala kako u 'mnogim preporukama predsjedničinog savjeta postoji značajno poklapanje s onim što Vlada radi, a vezano je za razvijanje dijaloga i rješavanje problema'.

Jedan od prijedloga s Pantovčaka je i deprecijacija kune. 'Tečaj je rezultat masivnosti kretanja deviznih sredstava koji se povećava rastom gospodarstva i turizma. Smanjivanjem deficita i smanjivanjem potrebe države za novim zaduživanjem, država puno manje pridonosi masivnosti deviznih tokova - odnosno pridonosi pritiscima na aprecijaciju tečaja', kazala je Dalić.

'Politika Vlade jest stabilnost i predvidivost svih elemenata ekonomskog sustava, a u tom smislu stabilnost tečaja ima značajan doprinos', naglasila je. Martina Dalić demantirala je glasine da bi ona mogla biti sljedeća guvernerka Hrvatske narodne banke. 'Ja sam potpredsjednica Vlade, guverneru ističe mandat 2018. i takvih razgovora nema', kazala je.

Na pitanje o mogućem sukobu interesa u slučaju Ine odgovorila je da neće sudjelovati u odlukama koje se tiču njezina supruga, člana Uprave te tvrtke.

Dalić je ustvrdila kako smatra 'vrlo realnim' da Hrvatska u srpnju izađe iz Postupka prekomjernog deficita, kazavši kako su ispunjeni kriteriji postavljeni u okviru procedure, a odnose se na fiskalnu politiku i proračun. 'Kada će se i hoće li se završiti procedura prekomjernog deficita ovisi o preporuci Europske komisije te odluci Europskog vijeća u srpnju. Ja svakako očekujem da su takva preporuka i odluka vrlo realne zbog toga jer smo, ono što je najvažnije za proceduru prekomjernog deficita, a to su proračun i fiskalna politika, u suštini ispunili kriterije koji su nam se postavili u okviru procedure', rekla je Dalić.

O krizi u Agrokoru o kojoj pišu mediji te na pitanje treba li država spašavati kompaniju ako ona to zatraži, Dalić je rekla kako se u ovom i drugim pitanjima 'ne treba i nije se dobro rukovoditi spekulacijama'.  'Agrokor je neosporno naša najveća kompanija, i u smislu broja zaposlenih i u nekim drugim pokazateljima. Mi u Vladi očekujemo da svaka kompanija koja posluje u Hrvatskoj čini to na način da se najbolje prilagođava tržišnim uvjetima i svim ograničenjima s kojima se suočava, pa to očekujem i od Agrokora. Spekulacije u poslovnom svijetu, u svijetu koji je iznimno osjetljiv na informacije, nisu dobre, a treba se držati realnih činjenica i brojki', rekla je Dalić.