ZANIMLJIVA INICIJATIVA

Pokušajte se pomiriti s bankom

18.01.2011 u 14:17

Bionic
Reading

Na konferenciji za novinare Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Hrvatske udruge banaka (HUB) predstavljen je Centar za mirenje u bankarstvu pri Centru za mirenje HUP-a. Uloga prvog specijaliziranog Centra za mirenje je unapređenje mirnog rješavanja sporova između banaka i njihovih klijenata. U postupku mirenja stranke nastoje sporazumno riješiti spor uz pomoć treće, neutralne i nepristrane osobe - certificiranog izmiritelja. Preduvjet je da obje strane pristanu na mirenje

U usporedbi s klasičnim sudskim sporovima, mirenje je neusporedivo brže, jeftinije i najčešće uspije očuvati poljuljani poslovni odnos stranaka. 'Postupak mirenja treba biti okončan u roku od 60 dana, a u manjim sporovima postupci se rješavaju na dva do tri sastanka', naglasila je Milka Kosanović, voditeljica Centra za mirenje.

Centar je namijenjen rješavanju sporova iz područja bankovnih i financijskih usluga, kao i u svim sporovima financijskih i kreditnih institucija.

Pojedina banka primjenjivat će politiku izvansudskog rješavanja sporova u onoj mjeri koliko to bude u skladu s njezinom poslovnom politikom i unutar okvira redovnog bankovnog poslovanja. 'Predmet mirenja može biti svaki spor, osim stvari koje su strogo definirane ugovorom', naglasio je Zoran Bohaček, predsjednik HUB-a.

U praksi, to znači da banka neće pristati na mirenje ako se klijent, primjerice, žali na visinu kamatne stope.

Mirenje je moguće provesti diljem Hrvatske, u HUP-ovim regionalnim centrima (Osijek, Rijeka, Split), ali postoji mogućnost za provedbu postupka gdje god se pokaže interes za mirenjem ili se procijeni da je ono potrebno.

Posebnu obuku za vođenje postupaka u Centru za mirenje u bankarstvu prošlo je dvadesetak osoba, a osim odvjetnika i sudaca, na listi izmiritelja nalaze se i gospodarstvenici, bankari i ostali koji u okviru svoga bazičnog zvanja i zanimanja mogu razumjeti kompleksnost mogućeg spora, a osobnim i miriteljskim osobinama posebno su kvalificirani za taj posao u okviru ovoga projekta.

Tarife koje se naplaćuju za postupke mirenja ovise o vrijednosti predmeta spora, a što je vrijednost veća, to je postupak isplativiji, jer samo jedna parnična radnja pred redovnim sudom može koštati kao cijeli postupak pred Centrom za mirenje u bankarstvu HUP-a.

Do kraja 2011. godine Centar za mirenje u bankarstvu građanima ne naplaćuje upisnu taksu, administrativni trošak i nagradu izmiriteljima s liste izmiritelja HUP-ovog Centra za mirenje u bankarstvu.