NOVA PRAVILA

Pojednostavljen uvoz radio i telekom opreme

01.03.2012 u 14:11

Bionic
Reading

Današnjim stupanjem na snagu novog Pravilnika o radijskoj i telekomunikacijskoj terminalnoj opremi (RiTT) mijenja se i olakšava postupak uvoza te stavljanja te opreme na hrvatsko tržište, priopćila je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)

Fizičke i pravne osobe koje takvu opremu uvoze ili je stavljaju na tržište više nisu dužne ishoditi odobrenje HAKOM-a prije prvog uvoza. Time se za poduzetnike ukida administrativna barijera i s time povezani troškovi, što će imati izravan pozitivan učinak na tržište RiTT opreme, a posredno i na hrvatsko gospodarstvo, kaže se u priopćenju.

Pravilnikom se mijenja i uloga HAKOM-a koji više neće sudjelovati u postupku ocjenjivanja sukladnosti RiTT opreme, odnosno neće izdavati odobrenja za uvoz ili stavljanje na tržište, već će obavljati inspekcijski nadzor opreme koja se već nalazi na tržištu. Inspekciju će, kao i do sada, obavljati nadležni inspektor elektroničkih komunikacija.

Mjere zaštite u novom pravilniku su pooštrene, u skladu s odredbama mjerodavne Direktive te usklađene s odredbama o nadzoru tržišta Zakona o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju sukladnosti.

Proizvođač ili osoba odgovorna za stavljanje RiTT opreme na hrvatsko tržište obvezna je korisniku prigodom prodaje osigurati upute za uporabu na hrvatskom jeziku, opis tehničkih značajki, podatke o vrstama sučelja na koja se oprema može priključiti te istaknuti upozorenje o mogućim ograničenjima uporabe radijske opreme, odnosno potrebi pribavljanja propisane dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra, kao i izjavu o sukladnosti s bitnim zahtjevima.

HAKOM će u sklopu procesa obustaviti sve postupke vezane uz RiTT opremu koji su započeli prije 1. ožujka 2012. godine, a koji se u skladu s novim pravilnikom više ne moraju provoditi, te će se oprema koja udovoljava odredbama Pravilnika moći slobodno staviti na tržište.