MMF UPOZORAVA

Pogoršava se kvalitete imovine austrijskih banaka u istočnoj Europi

11.09.2013 u 15:52

Bionic
Reading

Kvaliteta imovine austrijskih banaka u mnogim zemljama srednje i jugoistočne Europe (CESEE) pogoršava se a rezervacije za loše zajmove u toj regiji, uključujući i Hrvatsku, možda nisu primjerene, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnom izvješću o stabilnosti austrijskog financijskog sustava

'Kvaliteta imovine banaka na konsolidiranoj osnovi pogoršava se i teško ju je s punom sigurnošću procijeniti zbog manjkavih podataka o izloženosti u regiji srednje i jugoistočne Europe', konstatirali su u MMF-u.

Kao razlog manjkavih podataka navode različite računovodstvene standarde i stope povrata u zemljama regije, uključujući i evidenciju kredita koji se definiraju kao nenaplativi.

Udio nenaplativih kredita bitno se razlikuje u Austriji i u regiji CESEE. Tako se u MMF-ovu izvješću navodi da u Austriji on iznosi oko 4,5 posto i nije se značajnije mijenjao proteklih godina. U regiji srednje i jugoistočne Europe dosegnuo je pak gotovo 16 posto, bilježe u MMF-u.

Upozoravaju također da rezervacije za nenaplative zajmove možda nisu primjerene u pojedinim zemljama srednje i jugoistočne Europe, izdvajajući posebno Češku, Rumunjsku, Mađarsku, Hrvatsku i Sloveniju

Austrijske banke nagomilale su u regiji CESEE kreditne plasmane u ukupnom iznosu 326 milijardi eura. Rizik da bi takva ekspanzija mogla dovesti velike banke u situaciju da ih treba spašavati u nekim su razdobljima opteretile austrijski proračun a s druge su strane generirale prijetnju kreditne krize u slučaju naglog razduživanja austrijskih banaka.

Razduživanje većih razmjera ipak se nije dogodilo, konstatiraju u MMF-u, primjećujući i da su austrijske banke u manjoj mjeri bile pogođene dužničkom krizom u Europi nego banke u ostalim zemljama eurozone.

Što se tiče omjera kapitala, iako su oni poboljšani u proteklih pet godina, austrijske banke u tom pogledu i dalje zaostaju za bankama istoga ranga u eurozoni. Država im je priskakala u pomoć koja će u konačnici morati biti vraćena, upozorava MMF. Regulatorima sugeriraju da bi trebali razmisliti o uvođenju ograničenja vezanih uz dividende

'Nema razloga za pretjerano zadovoljstvo u sadašnjem okruženju i austrijske banke morat će izgraditi snažnije rezerve kapitala, iznad regulatornih kapitalnih zahtjeva', poručuju.

Upozoravaju i da će nacionalizirane banke Hypo Alpe-Adria International, Kommunalkredit Austria, KA Finanz i Oesterreichische Volksbanken stvoriti dodatne troškove poreznim obveznicima u Austriji koji ipak ne bi trebali predstavljati značajniji problem.

Austrija treba ubrzati uspostavu agencije za likvidaciju banaka koja bi se financirala putem poreza za banke, sugeriraju u MMF-u, preporučujući uspostavu jedinstvenog ex-ante sustava osiguranja depozita pod kontrolom države.