veća prava

Pogledajte kako Plava laguna nagrađuje svoje radnike

30.01.2018 u 11:24

Bionic
Reading

Hotelska kompanija Plava laguna od 1. veljače subvencionirat će uslugu toplog obroka 50 posto radnicima koji nisu korisnici usluge personalnog smještaja, jer takvi i od ranije imaju besplatan topli obrok, što je samo jedna od mjera kojima će pridonijeti povećanju materijalnih prava radnika

Time je Plava laguna, kako su izvijestili u utorak iz te kompanije, prva turistička kompanija koja je 'uštede' nastale izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak, točnije činjenice da se smještaj i prehrana sezonskih radnika više neće smatrati darom u naravi i u skladu s time neće biti oporezovani, pretočiti u prava radnika.

"Najavljeno 50-postotno subvencioniranje toplog obroka dogovorili smo s predstavnicima Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, a osim te mjere podsjećamo da ćemo od 1. lipnja ove godine osnovne plaće za sve radnike Plave lagune povećati 4 posto, te time doći do povećanja ukupnih materijalnih prosječnih prava za radnike u destinaciji Poreč od gotovo 5 posto, odnosno u destinaciji Umag za više od 9 posto", naglašavaju iz Uprave Plave lagune.

Dodaju da su u dogovoru sa sindikatom za ovu godinu predvidjeli i dar u naravi od maksimalno dozvoljenih 600 kuna, umjesto dosadašnjih 400.

Iz Plave lagune poručuju da, osim na uvećanu plaću od 1. lipnja, njezini radnici mogu još računati i na regres za godišnji odmor od 70 kuna bruto po danu godišnjeg odmora, zatim na jednokratne isplate od po 500 kuna bruto za lipanj i srpanj, kao i na božićnicu od maksimalno neoporezivih 2.500 kuna, odnosno na razmjerni dio za radnike koji su radili kraće od 12 mjeseci, a duže od 2 mjeseca. Dobit će i dar djetetu u maksimalno neoporezivom iznosu, otkrivaju iz te tvrtke.

Za unapređenje prava radnika, uvjeta smještaja i njihovog boravka u destinacijama u kojima posluje, Plava laguna ove godine ulaže 10 posto kapitalnog budžeta, odnosno 50 milijuna kuna u unapređenje personalnog smještaja.

Poručuju da će s povećanjem kvalitete uvjeta rada i smještaja za radnike nastaviti i dalje, svjesni, kako kažu, da "razvoj počiva na zadovoljnim radnicima".

  • +18
Plava laguna Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Time Plava laguna među prvima javno poručuje da u prava radnika 'pretače' izmjene poreznog tretmana troškova smještaja i toplog obroka sezonskih radnika kako se isti ne bi tretirali kao plaća u naravi već kao troškovi poslovanja, a što je inicirala HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma.

Vodeće turističke kompanije, poput Valamar Riviere, Maistre i Plave lagune odlučile su stoga da će sredstva koja su posljedica takvog poreznog rasterećenja preusmjeriti u povećanje materijalnih prava radnika, pa i samih plaća, što su u toj HUP-ovoj Udruzi ocijenili i nužnim za povećanje atraktivnosti poslova u turizmu, lakši pronalazak radnika i sprječavanje odlazaka iz Hrvatske.

  • +80
Ljeto na plažama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

U HUP-ovoj udruzi su nedavno iznijeli i očekivanja da će brojne turističke tvrtke iskoristiti to porezno rasterećenje za povećanje plaća i poboljšanje uvjeta rada djelatnika u pripremi ove turističke godine.

Vlada je u prosincu prošle godine donijela paket mjera za zadržavanje i rast zapošljavanja, kroz koje i odluku o poreznom rasterećenju svih poduzetnika koji sezonskim radnicima osiguravaju smještaj i topli obrok, a Ministarstvo financija predviđa da će porezni obveznici time biti rasterećeni za dodatnih 266 milijuna kuna.