GORDAN MARAS:

'Poduzetnicima u stečaju treba dati novu šansu'

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 26.03.2012 15:47
  • Objavljeno 26.03.2012 u 12:30
Gordan Maras

Gordan Maras

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Goran Jakus/PIXSELL

'Pad broja registriranih obrtnika se zaustavio i očekujemo da će se, zahvaljujući poticajnim mjerama ove Vlade, trend preokrenuti', rekao je ministar malog i srednjeg poduzetništva Gordana Maras predstavljajući plan poticanja poduzetništva i obrta 'Poduzetnički impuls' te izmjene Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva

Ministar Maras optimizam temelji na programu 'Poduzetnički impuls' putem kojeg će Vlada ove godine u poticanje razvoja malog poduzetništva i obrtništva uložiti više 376 i pol milijuna kuna.

'U program ne idemo po logici što bude bit će. Ulažemo 376 milijuna kuna, ali očekujemo i određene rezultate iz toga', naglasio je Maras.

Poticaji su usmjereni u šest područja – za poticanje konkurentnosti uložit će se 115 milijuna kuna, u povoljno financiranje i jamstva 113,4 milijuna kuna, u obrazovanje za poduzetništvo i obrtništvo 19 milijuna kuna, u unapređenje poduzetničke infrastrukture 56,5 milijuna kuna, za EU programe i projekte 61,6 milijuna kune te za institucionalnu podršku razvoju poduzetništva i obrtništva 11,2 milijuna kuna.

'Natječaji za Poduzetnički impuls kreću tijekom travnja, a sva sredstva će biti realizirana u prvoj polovici godine', najavio je mnistar Maras.

U okviru poticanja konkurentnosti nalazi se 15 programa kojima se želi poticati pametan, održiv i uključiv rast malog i srednjeg poduzetništva. Između ostaloga, poticat će se nove tehnologije, razvoj i primjena inovacija, formiranje klastera, franšizno poslovanje i zadružno poduzetništvo.

Poticaji za povoljno financiranje i jamstva uključuju subvencioniranje kamata i programe financiranja HBOR-a. Ministar Maras je posebno naglasio kredit Europske investicijske banke odobren HBOR-u od 150 milijuna eura po fiksnoj kamati od tri posto za financiranje projekata malog i srednjeg poduzetništva. 'S HBOR-om je dogovoreno da preuzima dio rizika otplate kredita za male i srednje poduzetnike što će omogućiti lakši pristup kapitalu', dodao je Maras.

U financiranje malog i srednjeg poduzetništva trebali bi se uključiti i fondovi gospodarske suradnje. 'Vjerujemo da možemo pokrenuti najmanje deset projekata', poručio je Maras.

U okviru unapređenja poduzetničke infrastrukture nastavit će se ulaganja u poduzetničke zone, ali samo u one koje pokazuju rezultate.

Veliki značaj ministar Maras pridaje EU programima i projektima koji će rasti iz godine u godinu. '2014. godine više od pola budžeta za poticanje poduzetništva će biti iz fondova Europske unije', naglasio je Maras procjenjujući da će tada 'Poduzetnički impuls' težiti 700 milijuna kuna.

Maras je najavio i veću fleksibilnost u otvaranju poduzeća. 'Rok za otvaranje poduzeća trebao bi biti sedam dana', rekao je Maras, naglašavajući pritom da treba jasno razgraničiti poštene i nepoštene poduzetnike. 'Onima koji u stečaju završili zbog objektivnih okolnosti treba dati novu šansu', rekao je Maras.

Maras je najavio i proširenje djelatnosti Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG). 'Umjesto samo jamstvima budući HAMAG invest bavit će se povezivanjem investitora, savjetovanjem, otklanjanjem barijera. 'Za male i srednje projekte želimo fleksibilnu agenciju koja će pokretati i ubrzavati investicijske projekte', zaključio je Maras.

Maras najavio 4.000 novih radnih mjesta


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi