POSLOVNA OČEKIVANJA

Poduzetnici sa strepnjom ulaze u 2010.

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 15.12.2009 16:19
  • Objavljeno 15.12.2009 u 13:52
poduzetnik, očaj

poduzetnik, očaj

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Hrvatski poduzetnici ocijenili su stanje u gospodarstvu dvojkom, a u 2010. ulaze s umjereno optimističnim očekivanjima, pokazalo je tradicionalno istraživanje Privrednog vjesnika u kojem je sudjelovalo 556 hrvatskih poduzeća što ostvaruju 11,5 posto ukupnog prihoda gospodarstva i zapošljavaju gotovo 12 posto zaposlenih

'U drugačijem makroekonomskom okruženju, hrvatska poduzeća mogla su ostvariti znatno bolje rezultate', istaknuo je makroekonomist Gordan Družić, kritizirajući ekonomsku politiku Vlade. U 2010. on očekuje pad BDP-a od 3 posto, ukoliko Vlada nastavi s ovakvom politikom. Analitičar Žarko Primorac ukazao je na problem nelikvidnosti i pozvao Vladu da hitno osmisli mjere kojima bi se ohrabrile banke da krenu u financiranje gospodarstva. 'Građevinari će za pola godine biti veći problem nego što su danas trgovine', istaknuo je Primorac.

Na teško stanje u građevinarstvu ukazao je Ivica Crnković iz Osijek Koteksa koji vidi izlaz u proboju na inozemna tržišta. Ističući regionalne uspjehe osječke tvrtke, Crnković je objavio i vijest da direktor Osijek Koteksa Drago Tadić danas u Sarajevu potpisuje ugovor vrijedan 32 milijuna eura.

'Neprimjereno je da sindikati inzistiraju na isplati božićnica u državnim službama i državnim poduzećima nakon što je uveden krizni porez', ocijenio je Domagoj Ivan Milošević, glavni izvršni direktor Pastor grupe, kritizirajući visoke troškove poslovanja u Hrvatskoj u odnosu na okruženje.

Gospodarstvo palo na niske grane

Anketirani poduzetnici dali su hrvatskom gospodarstvu u 2009. godini prosječnu ocjenu 2,24, što je znatno lošije u usporedbi s prošlogodišnjom ocjenom od 2,82. Sudeći prema niskim ocjenama, u najtežem stanju su mali poduzetnici iz sektora građevinarstva. Najviše ocjene pristigle su iz grupacija koje obuhvaćaju najsnažnije tvrtke. Tako su tvrtke iz grupe 400 najvećih i velike tvrtke ocijenile gospodarstvo u 2009. godini ocjenom 2,32.

Blagi optimizam u pogledu na budućnost

Većina sudionika ankete smatra da će se u idućoj godini uspješno nositi s krizom. Njih 40,64 očekuje da će u tome uglavnom i uspjeti, dok će 36,36 posto pokušati prevladati učinke krize. 'Spremno i uspješno' to će napraviti 11,27 posto, dok teškoće u prevladavanju učinaka krize očekuje 9,59 posto tvrtki. Vjerojatnost da će vrlo teško prevladati krizu najavljuje 2,14 posto tvrtki, među kojima se prepoznaju većinom male. Najveći optimizam u prevladavanju učinaka krize izražavaju tvrtke koje se prema pretežitoj djelatnosti bave pružanjem usluga, i to njih 56,25 posto, dok je najveći postotak onih koji misle da će te učinke teško prevladati iz grupe građevinskih tvrtki, njih 24,64 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi