ŽENSKO PODUZETNIŠTVO

Poduzetnice godine Gordana Deranja i Lada Karninčić

  • Autor: O. I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 22.05.2009 15:55
  • Objavljeno 22.05.2009 u 15:55
Lada Karninčić i Gordana Deranja poduzetnice

Lada Karninčić i Gordana Deranja poduzetnice

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Gordana Deranja iz Tehnomonta proglašena je menadžericom godine, a Lada Karninčić, vlasnica Trentona, poduzetnicom godine u izboru koji je povodom Svjetskog dana poduzetnica organizirala Hrvatska udruga poslovnih žena Krug i Hrvatska gospodarska komora (HGK)

Gordana Deranja direktorica je pulskog Tehnomonta, brodograđevnog poduzeća čije je vodstvo preuzela u dugovima, da bi ponovno pokrenula proizvodnju i stvorila danas uspješnu tvrtku čiji su radnici suvlasnici. Splićanka Lada Karninčić, zajedno sa suprugom, vlasnica je tvrtke Trenton, poznate po maslinovom ulju, maslinama i ribljim proizvodima koji se izvoze u SAD, Kinu, Bosnu i Srbiju.

Na događanju se moglo čuti da je broj žena poduzetnica u Hrvatskoj u pet godina porastao gotovo dvostruko, sa 13 posto na 27 posto, pa smo se približili postotku od 30 posto, što je slično europskom prosjeku.

Tatjana Kesić Šapić, državna tajnica iz Ministarstava gospodarstva, podsjetila je da je prošle godine poduzetnicama među poticajima ponuđen i jedan novi - sufinanciranje troškova čuvanja djece i produljenog boravka u školi, za poduzetnice početnice.

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol iznijela je da su, unatoč poboljšanju legislative, statističke brojke za žene i dalje vrlo nepovoljne. Prema podacima HZZ-a, oko dvije trećine nezaposlenih u travnju bile su žene, a one, kada se i zaposle, imaju 13 posto nižu plaću u odnosu na muškarcime ili čak 23 posto niže u privatnom sektoru.

Dan poduzetnika iskoristila je Marija Šola, predsjednica udruge Krug, pozvavši Milana Bandića kojeg je predstavila kao sadašnjeg i 'nadamo se, budućeg gradonačelnika', za lobiranje oko prostora za vlastitu udrugu. Bandić je tada ponudio prije drugog kruga izbora još jedno predizborno obećanje, javno prisegnuvši da će taj propust, za koji nije ni znao, biti riješen i prostor biti pronađen. 'Bit će teže nego s drugim udrugama jer dame imaju bolji ukus, ali nismo ni mi bez ukusa', rekao je Bandić. Šola je podilazeći izjavila da on još do danas ništa nije pogriješio te da još stigne učiniti dobro djelo.

Kako bi se osigurala da se Bandićevo obećanje ispuni, udruga Krug dodijelila je gradonačelniku 'zahvalnicu za budućnost', što je on komentirao riječima da je prvi put u životu dobio zahvalu za ono što tek treba napraviti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!