ZAŠTITA TRŽIŠTA

Pod povećalom AZTN-a Hrvatski telekom i Medika

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.07.2009 14:07
  • Objavljeno 20.07.2009 u 08:13
olgica spevec

olgica spevec

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula je postupak za utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja protiv Hrvatskog telekoma (HT), te postupak ocjene Ugovora o strateško - poslovnom partnerstvu Međimurske županije, Ljekarne Čakovec i Medike, priopćeno je danas iz Agencije.

Agencija je po zahtjevu poduzetnika Amis Telekom pokrenula postupak utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja protiv poduzetnika HT i s njime povezanog poduzetnika Iskon Internet. U postupku će se utvrditi zlorabe li HT i s njime povezani poduzetnik Iskon Internet svoj vladajući položaj na tržištu iznajmljenih telekomunikacijskih vodova na način da politikom cijena drugim operatorima otežaju uvjete na tržištu s ciljem istiskivanja s tržišta.

I po zahtjevu poduzetnika B.net Agencija je pokrenula postupak utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja protiv poduzetnika HT. U postupku će se utvrditi zlorabi li HT svoj vladajući položaj na tržištu iznajmljenih telekomunikacijskih vodova i tržištu distribucije televizijskih programa krajnjim korisnicima, na način da politikom cijena istiskuje druge konkurente s tržišta odnosno sprječava pristup tržištu novim konkurentima.

U povodu pokretanja postupka iz Hrvatskog telekoma je priopćeno da HT nije u mogućnosti dati detaljnije očitovanje u svezi s navedenim budući da još uvijek nije zaprimio formalnu odluku Agencije, odnosno zaključak o pokretanju postupka. 'U svakom slučaju, HT će tijekom postupka dokazati da njegovo postupanje nije zlouporaba vladajućeg položaja te da nije kršio Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja', navodi se u priopćenju.

Agencija je pokrenula i postupak ocjene Ugovora o strateško - poslovnom partnerstvu sklopljenog 16. prosinca 2008. između Međimurske županije, Ljekarne Čakovec i poduzetnika Medika, Zagreb. Riječ je o vertikalnom sporazumu sklopljenom između poduzetnika Medika, Zagreb, kao dobavljača farmaceutskih proizvoda i Ljekarne Čakovec kao kupca tih proizvoda, čiji je pak osnivač Međimurska županija. Ugovor je sklopljen na rok od pet godina, te sadrži elemente ugovora o isključivoj kupnji.

Agencija će u postupku ocijeniti je li spomenuti ugovor u suprotnosti s odredbama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja i Uredbe o skupnom izuzeću sporazuma između poduzetnika koji ne djeluju na istoj razini proizvodnje, odnosno distribucije. S obzirom na tržišni udjel Medike na mjerodavnom tržištu koji iznosi oko 30 posto, u postupku će se utvrditi pridonosi li taj ugovor unaprjeđenju distribucije robe i/ili usluga, promicanju tehnološkog razvoja i pruža li potrošačima razmjernu korist, ili se njime nameću ograničenja te se isključuje znatni dio konkurencije s tržišta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi