OPTUŽBE ZA PRONEVJERU

Najveće suđenje u novijoj povijesti Vatikana: Smijenjeni šef financija optužen da je slupao čak 350 milijuna eura na nekretnine u Londonu, savjetnica trošila milijune na Pradu i Louis Vuitton...

28.07.2021 u 10:10

Bionic
Reading

Kardinal Rimokatoličke crkve Angelo Becciu, nekada blizak suradnik papa Franje, i još nekoliko ljudi, odgovaraju pred sudom u Vatikanu na optužbe o pronevjeri više desetina milijuna eura Svete Stolice i poslovima sa sumnjivim ulagačima

Prvooptuženi kardinal Angelo Becciu ima 73 godine i najviši je svećenik u suvremenoj povijesti Vatikana kome se sudi zbog navodnih financijskih kaznenih djela, piše SEEbiz.

Kardinal je optužen da je potrošio 350 milijuna eura crkvenog novca na loš posao kupovine nekretnina u Londonu i time nanio velike financijske gubitke.

On poriče optužbe, ali je bio prinuđen podnijeti ostavku s tim što je zadržao titulu.

Papa je smijenio kardinala Becciu u rujnu, poslije izvještaja o financijskim malverzacijama.

U ranijoj izjavi, kardinal je naveo da je 'žrtva zavjere' i da je 'apsolutno nevin', prenijela je agencija AFP.

Dvogodišnja istraga otkrila je kako je Vatikan izgubio milijune eura, među kojima su i donacije vjernika, nakon što je 2014. kupio nekadašnje skladište Harrods u elitnom dijelu Londona, Chelsea.

Kardinal je ranije bio zadužen za donacije u tajništvu koje upravlja sredstvima Vatikana.

Optužbe protiv njega uključuju navodno usmjeravanje novca u tvrtke koje vode njegova braća na rodnoj Sardiniji.

Tereti se još nekoliko ljudi, među kojima su i odvjetnici, ali i svećenici, za razna kaznena djela poput iznude, pronevjere, pranja novca i zloupotrebe položaja.

Suđenje se odvija u specijalnoj sudnici u Muzeju Vatikana, koja obično nije sudnica, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Očekuje se kako će suđenje trajati nekoliko mjeseci.

Među ostalim optuženicima u ovom slučaju su: švicarski odvjetnik Rene Brillhart koji je ranije vodio tijelo u Vatikanu za financijsku regulativu i njegov zamjenik Tomaso di Ruza, monsinjor Mauro Carlino koji je bio osobni tajnik kardinala Becciu, Enrico Crasso, bivši investicijski menadžer Vatikana, Cecilia Marogna, koja je treba biti neka vrsta savjetnika za osiguranje po odobrenju kardinala, ali je trošila novac na luksuznu garderobu i asesoare umjesto za obavještajne poslove, a tu su bili uključeni i pregovori o oslobođenju svećenika i časnih sestara talaca u raznim zemljama.

Angelo Beccia je angažirao Marognu 2016. godine kao vanskog savjetnika za sigurnost.

Tužitelji tvrde da je Marogna pronevjerila 575.000 eura sredstava Vatikana koje je kardinal odobrio da se pošalju kao otkupnina za oslobođenje katoličkih talaca, odnosno časnih sestara koje su zarobili ekstremisti, objavio je ranije Reuters, prenosi SEEbiz.

Bankovni izvještaji njene kompanije iz Slovenije pokazuju da su se devizni transferi Vatikana koristili za plaćanje računa u luksuznim prodavaonicama, kao što su Prada i Louis Vuitton, i hotelima.

Svi optuženi negiraju krivicu.

Tužitelji tvrde da je broker iz Londona, Gianluigi Torci, prevario Vatikan jer je njegovim novcem kupovao nekretnine u Chelseaju, koje su trebale biti pretvorene u luksuzne stanove.

Torci je optužbe nazvao nesporazumom.

  • +4
Papa Franjo vodio je jutarnju uskrsnu misu Izvor: EPA / Autor: VATICAN MEDIA HANDOUT HANDOUT

Washington Post piše da tužiteljstvo u optužnici sugerira da papa Franjo i njegovi bliži suradnici ne samo da su bili svjesni nekih ključnih transakcija već da su ih u nekim slučajevima izričito odobrili, čak i bez potpune dokumentacije ili razumjevanja detalja.

Visoki vatikanski službenik, monsignor Alberto Perlasca, kojeg su tužitelji donedavno smatrali ključnim osumnjičenim, uspio je izbjeći optužnicu.

Njegov ured je vodio od početka do kraja sumnjivi posao s nekretninama u Londonu, vrijedan nekoliko stotina milijuna eura, i prepoznat je kao glavni krivac za skupe dogovore koji su sklopljeni.

Međutim, Perlasca je sada jedan od najvažnijih svjedoka u slučaju.

U travnju je papa odredio da kardinalima i biskupima optuženima za zločine mogu suditi porotnici – a ne kardinali, što je ranije bio slučaj.

Novi šef financija Vatikana, Juan Antonio Guerrero, kaže da je sada Sveta stolica transparentnija u vezi sa svojim poslovima.

Prošlog tjedna Vatikan je objavio detalje o imovini, među kojima je više od 4.000 nekretnina u Italiji i 1.120 u drugim europskim gradovima.