IZRAELSKI RECEPT

Pliva kreće u nove investicije i otpuštanja

Bionic
Reading

Dvije godine nakon Tevina preuzimanja Plive i provedenog restrukturiranja koje je rezultiralo valom otpuštanja, izraelska generička kompanija odlučila je investirati u Plivu 120 milijuna dolara, od čega oko 100 u Savski Marof. To je prvi konkretniji dokaz da je hrvatska tvrtka ispunila Tevine visoke zahtjeve

Sredinom iduće godine počinje se graditi tvornica aktivnih farmaceutskih supstanci u Savskom Marofu, gdje bi se moglo zaposliti stotinjak ljudi, a tvornica bi s radom mogla započeti za tri godine. Ostatak od 20 milijuna dolara investirat će se u dogradnju Plivina zagrebačkog pogona za proizvodnju tableta, koji će započeti s radom već ove godine da bi se dosegnula razina proizvodnje od šest milijardi tableta godišnje.

Ako Pliva u idućem razdoblju zadrži Tevino povjerenje, postoje naznake za investiciju u još dvije tvornice supstanci u Savskom Marofu. 'Odluka o novoj investiciji pokazuje da smo stekli povjerenje i ugled unutar Teve. Došli smo u fazu koja je rezultatima koji pokazuju učinkovitost adekvatna Tevinoj strategiji razvoja', ističe Matko Bolanča, predsjednik Uprave Plive.

Doduše, zbog zamrzavanja broja radnika, na koje će se tvrtka morati obavezati da bi iskoristila poreznu olakšicu na investiciju, novom ulaganju prethodit će novo restrukturiranje te novi otkazi, najviše u administraciji. Uprava najavljuje da će u idućih godinu dana iz Plive otići stotinjak ljudi, što je oko pet posto ukupnog broja zaposlenih. 'Kako s početkom investicije započinje moratorij od osam godina u kojem nećemo smjeti otpuštati, bili smo prisiljeni ponovno preispitati učinkovitost po svim odjelima tvrtke. Uvjeti otpuštanja bit će slični kao i prilikom ranijeg restrukturiranja, s bogatim otpremninama', kaže Bolanča.

Nova tvornica supstanci u Savskom Marofu gradi se u sklopu Tevine strategije da u vlastitom portfelju ima cijelu vertikalu proizvodnje. Dvije investicije u Marofu i Zagrebu pobijedile su u internoj konkurenciji 60 Tevinih lokacija diljem svijeta unatoč većoj cijeni rada i nelikvidnosti unutar sektora, a najveću zaslugu u tome imaju učinkovitost, fleksibilnost i kvaliteta Plivinih kadrova. Pokazalo se također da je Hrvatska po poreznim olakšicama ulagačima na razini Mađarske, u kojoj je Teva nedavno počela graditi tvornicu. To je, smatra Bolanča, dobra poruka budućim investitorima.

Pliva je u devet mjeseci ove godine ostvarila 2,1 milijardu kuna prihoda od prodaje. Neto dobit pak porasla je za 20 posto u odnosu na prošlu godinu i iznosi 500 milijuna kuna. 'Pliva je nakon dugo vremena postala stabilna kompanija. Rezultati ove godine znatno su bolji od prošle. U posljednjih godinu i pol uspjeli smo prepoloviti troškove konverzije i približiti se razini Teve, no cilj je biti još bolji', zaključio je Matko Bolanča. Plivini najveći budući konkurenti, Genera i Pharmas Luke Rajića, u četvrtak nisu komentirali najave Tevine podružnice.