nedostatak plina

Plinska kriza: Italija će u stambenim i javnim zgradama temperaturu ograničiti na 19 Celzijevih stupnjeva

  • Autor: B. R./Hina
  • Zadnja izmjena 06.09.2022 14:26
  • Objavljeno 06.09.2022 u 14:15
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Cropix / Autor: Danijel Soldo / CROPIX

Talijanske vlasti planiraju na zimu smanjiti grijanje u domovima i poslovnim prostorima da bi smanjile potrošnju plina i rizike povezane s potpunim prekidom dotoka ruskog plina

Prije početka sukoba u Ukrajini Italija je 40 posto plina uvozila iz Rusije, no ubrzo se okrenula traženju alternativnih pravaca opskrbe i tek seu manjoj mjeri nastavila oslanjati na Moskvu.

Prema vladinu planu objavljenom u utorak, temperatura će u stambenim i ostalim javnim zgradama biti ograničena na 19 Celzijevih stupnjeva, što je jedan stupanj niže nego prije. U industrijskim prostorima temperatura će se regulirati na 17C, a grijanje će svakodnevno biti uključeno po sat vremena kraće.

Rim je u pregovorima s industrijskim lobijem Confindustria s kojim planira dogovoriti daljnje smanjenje potrošnje plina na dobrovoljnoj osnovi.

Italija se nada da će ovakva ograničenja smanjiti potrošnju plina za oko 3,2 milijarde kubičnih metara u razdoblju od kolovoza do ožujka.

Istodobno vlasti kane smanjiti potrošnju za dodatnih 2,1 milijardi kubičnih metara tako što će za proizvodnju električne energije koristiti alternativne izvore, a pojedinci i tvrtke će se poticati na smanjenu potrošnju, što znači da bi ukupna potražnja za energentima mogla pasti za 15 posto, u skladu sa širim planovima Europske unije.

Od početka rujna Italija je napunila svoje spremnike plina do 83 posto kapaciteta kako bi stvorila zalihe prije početka hladnijih mjeseci, stoji u dokumentu.

  • +17
  • +14

Plinovod u Ukrajini

Izvor: EPA / Autor: ROMAN PILIPEY

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!