INA TRAŽI POVEĆANJE CIJENA

Plin za kućanstva poskupljuje za 12 posto!?

18.05.2010 u 14:56

Bionic
Reading

Ina je zatražila od Vlade povećanje cijena plina za kućanstva od 10 do 12 posto, potvrdio je to Bojan Milković, glavni izvršni direktor Ine, nakon današnje Glavne skupštine te kompanije

Radi se o novom udaru na standard građana jer je Ina u prosincu 2009. već digla cijene plina za kućanstva za 15 posto

Milković je obrazložio ovaj zahtjev rastom cijena plina na svjetskom tržištu. Naglasio je da je glavni cilj Ine u plinskom biznisu da se izbjegnu gubici i da se ove godine poslovanje dovede na nulu.

Što se tiče industrijskih potrošača, u tijeku su pregovori, rekao je Milković, s najvećim kupcima, HEP-om i Petrokemijom, po kojoj će cijeni oni ove godine kupovati plin.

Kad je riječ o Diokiju, predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott naglasio je da se radi o neugodnoj situaciji. Prema njegovim riječima, Dioki je jednostavno prestao plaćati plin te je zadnju godinu dana akumuliran dug od 120 milijuna kuna

'Došli smo do zaključka da je taj dug prevelik i krenuli smo u pregovore oko njegovog smanjenja. Nije nam u interesu da prekinemo isporuku, međutim ne želimo da taj dug raste. Trebamo vidjeti može li Dioki platiti postojeći dug i jamčiti za buduće plaćanje', istaknuo je Áldott.

Glavna skupština Ine donijela je odluku o uvjetnom povećanju temeljnog kapitala izdavanjem obveznica zamjenjivih za dionice. Pravo na upis imat će samo dva najveća dioničara, MOL i država, a mali dioničari će biti isključeni.

Dokapitalizacija bi trebala biti izvršena do kraja godine, a maksimalni iznos je 1,5 milijardi kuna. Dva vodeća dioničara moraju još utvrditi detalje o tajmingu i konkretnom iznosu dokapitalizacije.

Aldott je naglasio da će se novac dobiven od zamjenjivih obveznica iskoristiti za ulaganja, a ne za podmirenje duga.

Prema njegovim riječima, dug prema državi smanjen je na 250 milijuna kuna. 'Možemo reći da Ina više nema dospjelih neplaćenih obveza s obzirom da je s Ministarstvom financija dogovoreno da će se preostalih 250 milijuna kuna platiti u ratama u narednih šest mjeseci', pojasnio je Aldott.

Prvi čovjek Ine najavio je i ambiciozne ciljeve kompanije. 'Ne želimo samo preživjeti, želimo rasti i to ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji', rekao je Aldott, dodajući da će trebati puno napora da se Inu transformira u tvrtku koja će raditi na načelima efikasnosti.

Glavne poluge koje bi trebale generirati rast i razvoj Ine su nova plinska polja u Sjevernom Jadranu te naftna i plinska polja u Siriji. Također, do kraja godine planira se završetak prve faze modernizacije rafinerija u Rijeci i Sisku, nakon koje će Ina moći opskrbljivati sve svoje potrošače gorivima Euro 5.

Jedan od ključnih zadataka je i razvoj maloprodajne mreže u sklopu kojega se predviđa i modernizacija i širenje lanca benzinskih pumpi.