30 godina hup-a

Plenković pozvao poslodavce: Moramo očuvati socijalnu koheziju u društvu

09.11.2023 u 21:43

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) svečanošću u zagrebačkoj Laubi - Kući za ljude i umjetnost, proslavila je u četvrtak 30 godina postojanja. Među uzvanicima bio je i premijer Andrej Plenković s ministrima Brankom Bačićem i Gordanom Grlićem Radmanom

Glavna direktorica HUP-a Irena Weber u svom pozdravnom govoru je istaknula kako je udruga uvijek zagovarala razvoj i napredak.

'Od osnutka uporno i neumorno predlažemo rješenja prema uspješnom društvu. Suočavali smo se s mnogim preprekama, ali smo zajedno uspjeli savladati sve izazove. Znamo kad smo ujedinjene, kada smo odlučni nema ničega što ne možemo zajednički postići', izjavila je Weber.

Istaknula je da je HUP kroz godine odigrao ključnu ulogu u oblikovanju zakonodavstva, promicanju poduzetničkog duha, zaštiti slobodnog tržišta, i kreiranju kulture poduzetništva i uspjeha.

'Ova nas obljetnica podsjeća da nismo samo skup pojedinaca. Mi smo zajednica, mi smo obitelj. HUP nije samo mjesto gdje se rješavaju poslovni problemi već mjesto razvoja prijateljstva, gdje se dijele ideje, potiču inovacije i izvrsnost. U idućih 30 godina želimo napraviti još veći korak naprijed. Vidimo Hrvatsku kao tehnološki naprednu zemlju u kojem je gospodarstvo konkurentno i efikasno i ne zaostaje za drugim tranzicijskim zemljama', poručila je Weber.

Predsjednik HUP-a Mihael Furjan podsjetio je kako su osnivači udruge za cilj imali stvaranja boljeg poslovnog okruženja i razvoj gospodarstva.

'HUP je danas jedna respektabilna ne samo organizacija već i institucija. Vjerujem da je pred nama još jako puno projekata koji će doprinijeti razvoju hrvatskog gospodarstva, boljoj poslovnoj klimi i u konačnici donijeti bolji život hrvatskim građanima. Mi vjerujemo da su naši zaposlenici naš najveći kapital koji imamo. Zajedno ćemo graditi bolju budućnost', rekao je Furjan.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako HUP okuplja oko 6500 tisuća kompanija koje čine gotovo 80 posto domaćeg BDP-a.

Osvrnuo se na uspjehe svoje Vlade među kojima je spomenuo ulazak Hrvatske u Šengenski prostor i eurozonu te kako je u proteklih sedam godina kreditni rejting porastao za četiri stupnja.

'Sve to nije se moglo napraviti bez doprinosa HUP-a i gospodarstvenika. Svi ti makroekonomski uspjesi će se finalizirati, prema mom sudu, početkom 2026. kad ćemo postati članica OECD-a', izjavio je Plenković.

Naglasio je kako je Vlada baš u četvrtka predstavila proračun za iduću godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu.

  • +51
30 godina HUP-a Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Možemo s ponosom reći da danas imamo 16 zaposlenih na jednog nezaposlenog. Prije sedam godina omjer je bio šest naprema jedan. Da imamo nikad manji broj nezaposlenih, da koristimo ogromna, poticajna i snažna evropska sredstva u visini 25 milijardi eura. Riješili smo sve nacionalne zadaće, uložili smo ogromna sredstva u prometnu infrastrukturu i danas imamo prometno dobru povezanu zemlju koja daje jednake šanse svim hrvatski krajevima za gospodarski razvoj. U tom kontekstu, naš temeljni cilj je rast plaća i životnog standarda, i želimo da nam u tom poslu budete partneri. Moramo zajednički očuvati socijalnu koheziju u hrvatskom društvu u vrijeme velikih globalnih kriza', rekao je Plenković.

Naveo je kako u budućnosti Vlada želi intenzivno raditi u četiri glavna smjera – demografskoj obnovi, razvoju ICT-a, dekarbonizaciji i prelasku na obnovljive izvore energije te na velikoj reformi obrazovnog sustava.