idu vaučeri

[FOTO/VIDEO] Plenković objavio kako će pomoći s računima za struju i plin: 'Proširit ćemo krug naknada za socijalno ugrožene obitelji, dio tereta će snositi HEP'

25.01.2022 u 18:21

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a izjavio je kako se na sastanku razgovaralo o ulasku Hrvatske u eurozonu i pripremama za taj proces te o radu Stožera civilne zaštite i epidemiji covida-19

Riječi je bilo i o paketu mjera koji će pomoći da građani izbjegnu udar na standard koji nosi neizbježno povećanje cijena struje i plina.

'Prvi smjer je povećanje naknada za socijalno ugrožene obitelji. Namjera je da proširi opseg vaučera za struju i plin i da se proširi krug korištenja tih socijalnih naknada. To su naknade solidarnost koje pomažu riješiti pitanje režija. Drugi smjer je HEP koji može preuzeti dio tereta i poreznih politika kako bi se smanjile cijene', objavio je.

'Kao i u svim krizama, kao za vrijeme Agrokora, spriječili smo propast dobavaljača i OPG-ova. Sva su radna mjesta sačuvana. Kad je došla još veća ugroza, covid kriza, pokazali smo snažnu ulogu održave', rekao je.

Rekao je kako HDZ-u nije prirodna intervencionistička politika, ali kako su svaki put do sada pokazali da rade sve da sačuvaju standard građana. 'Nastojimo naći sigurnosnu mrežu koju ćemo staviti da zaustavimo udare na standard', rekao je.

Upitan za krizu u Ukrajini i komentare predsjednika Zorana Milanovića da se Hrvatska neće miješati, Plenković je rekao da je Milanović imao 'napad šećera u Krašu', pa mu se činilo da priča neki ruski dužnosnik. Podsjetio je da hrvatskih vojnika u Ukrajini nema i da se kontingent iz Poljske ovih dana vratio kući.

'Ja se u ime vlade ispričavam Ukrajincima, oni su trenutno okupirani. On kaže da su korumpirani, ta izjava nema nikakve veze s vladom', rekao je Plenković.

  • +6
Izjava Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

'Mogu vam reći što je politika Hrvatske, a to je deeskalacija napetosti, sprečavanje sukoba i podrška cjelovitosti Ukrajine. To je naša temeljna pozicija. Naš doprinos iz procesa mirne reinegracije rješenju i reintegraciji okupiranih područja Ukrajine', rekao je Plenković.

Što se slučaja stana Zvonimira Frke-Petešića tiče, Plenković je komentirao: 'Ako znate za kazneno djelo, a ne prijavite ga, onda ga i sami činite. Pozivam njega ili mene pa da vidimo postoji li kazneno djelo ili zlonamjerna, bahata, bezobrazna politička igra', istaknuo je Plenković.

Premijer Plenković nakon Sjednice Predsjedništva HDZ-a održao konferenciju za medije Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/Pixsell

Pojasnio je da je Frka Petešić Hrvat koji se rodio u Francuskoj i da nema nekretnine ni u Hrvatskoj ni u Francuskoj.

'Ima kuću u Salima. U povratku na dužnost u Maroko gdje ga je poslala Vlada SDP-a, doprinio je puno više nego Milanović. Kao državni tajnik, najviše je rangirani i stekao je pravo. Po samoj logici, njegovo boravište u Zagrebu je privremeno, a prebivalište je odabrao tamo gdje obitelj ima vlaništvo – na Dugom Otoku. Sigurno nije najviše boravio u Jurišićevoj. Sve godine plaća porez i zagrebački prirez. Ne laže, ne krade, ne parazitira. Sigurno radi duplo od Milanovića, ako ne i više', izjavio je Plenković.