VARLJIVA STATISTIKA

Pogledajte koliko su rasle mirovine u mandatu ove vlade

07.01.2024 u 18:06

Bionic
Reading

Premijer se ovih dana pohvalio da su mirovine rasle 200 eura u njegovom mandatu, no fulao je za oko 60 eura. Najtočniji pokazatelj zapravo je usklađivanje mirovina, o čemu ne odlučuje premijer, nego zakon. Izračun proteklih sedam usklađivanja prema promjenama indeksa plaća i cijena pokazuje jasno da su mirovine rasle 26 posto

Nema sumnje da su u aktualnom mandatu ove Vlade donesene brojne odluke na korist hrvatskih umirovljenika. Većina ih je dobila sedam jednokratnih paketa pomoći, rasle su najniže i obiteljske mirovine, uz isplatu dijela mirovine preminulog partnera uz onu vlastitu. Između ostaloga, rasle su i mirovine za oko 25 posto.

Premda si premijer i HDZ često za to pripisuju zasluge, one zapravo pripadaju pukoj zakonskoj odredbi o usklađivanju mirovina, a ne odluci Vlade, piše Mirovina.hr.

Većem rastu nego inače pogodovala je inflacija, odnosno rast cijena i plaća pa tako umirovljenici još uvijek pamte rekordnih 8,42 posto više koliko im je donijelo posljednje srpanjsko usklađivanje.

Češći razlog rasta mirovina bio je rast plaća, a ne cijena

Unatoč usklađivanjima, mirovine sve teže prate rast troškova života iz mjeseca u mjesec, jer im ‘povišice’ ozbiljno kasne, s obzirom na to da se mirovine usklađuju samo dvaput godišnje. Usklađuju se u omjeru 70:30 u korist povoljnijeg faktora indeksa koji se mijenja, odnosno cijena i plaća. Umirovljenici čekaju odluku Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o siječanjskom usklađivanju, a koliko će nam ono donijeti, još uvijek nije poznato. Kako je to izgledalo od 1. srpnja 2020. godine do 1. srpnja 2023. godine, najbolje pokazuju brojke.

U srpnju 2020. godine mirovine su usklađene za 1,41 posto prema prethodnom polugodištu u kojem su plaće rasle, a cijene bile u blagom padu. Plaće su bile povoljniji faktor i kod oba usklađivanja u 2021. godini kada su mirovine rasle 0,56 posto te 2,46 posto. Cijene su presudile prvom usklađivanju 2022. godine za 2,24 posto, dok je drugo usklađivanje iznosilo 6,18 posto, najviše na račun rasta plaća. Prošla rekordna godina umirovljenicima je donijela prvo 5,37 posto, a zatim i famoznih 8,42 posto veće mirovine, opet zbog rasta plaća više nego rasta cijena.

Zadnjih sedam usklađivanja donijelo 26,64 posto više

Ukupno su dakle u mandatu ove Vlade, pri čemu nas do izbora čeka još barem ovo nadolazeće siječanjsko usklađivanje, rasle 26,64 posto kroz usklađivanje. Dodajmo i da bi se mirovine od srpnja ove godine trebale početi usklađivati prema povoljnijem omjeru 85:15.

Premijer Pelnković je, podsjetimo, ovih dana izjavio da je prosječna hrvatska mirovina rasla sa 350 na 550 eura u ovom mandatu Vlade, no promašio je podatak za oko 60 eura.

Prosječna mirovina za umirovljene prema općim propisima, bez isplata prema međunarodnim ugovorima, iznosi u studenom 508 eura. Prije tri godine, u studenom 2020. iznosila je 2.874 kuna, odnosno 381,6 eura. Razlika je to od 126,4 eura, što znači da je prosječna mirovina rasla točno 24,9 posto. Prema kalkulatoru inflacije Državnog zavoda za statistiku, inflacija od studenoga 2020. do studenoga ove godine iznosi 24,6 posto, dakle jednako koliko i rast mirovina.