'SVIJET U 2023.'

Plenković: 'Ima aktera na našem tržištu koji su svojom politikom cijena pridonijeli rastu inflacije'

13.12.2022 u 12:12

Bionic
Reading

'Hrvatska u eurozoni i Schengenu – svjetlo u tunelu globalne recesije i nesigurnosti' tema je konferencije 'Svijet u 2023.' kao četvrtog javnog predstavljanja hrvatskog izdanja globalnoga godišnjeg magazina The Economista 'World Ahead', koja se održava u Zagrebu

Do ulaska Hrvatske u eurozonu i šengenski prostor ostalo je još samo nekoliko tjedana. Nestanak unutarnjih granica s Europskom unijom dogodit će se na isti dan kad i pristupanje eurozoni, što je jedinstven slučaj, kako ističe premijer Andrej Plenković, koji se te teme dotaknuo i na konferenciji 'Svijet u 2023.'

'Napravili smo politički odabir da ne gradimo zidove, žicu. Namjeran odabir. Nismo to htjeli, bilo je to možda lagano, pragmatično rješenje, ali mi to nismo htjeli', kazao je, između ostalog, Plenković, zapitavši kako bi to bilo da je Hrvatska postavila žicu prema BiH, prenosi Dnevnik.hr.

Osvrnuo se i na ulazak Hrvatske u eurozonu. 'Ekonomska korist od uvođenja eura je jasna', istaknuo je Plenković te komentirao i uvođenje poreza na ekstraprofit: 'Ima aktera na našem tržštu koji su svojom politikom cijena pridonijeli rastu inflacije. Znamo to svi. Ne možemo stajati kao da ne vidimo da smanjujemo stopu PDV-a, a neki proizvodi unatoč tome koštaju nenormalno više', kazao je premijer, dodavši da to znači da netko koristi situaciju da stekne profit. 'Ovo je doprinos solidarnosti i vrlo pažljivo smo razmišljali o tome', kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na rat u Ukrajini, a i na obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, oko čega se već tjednima vode rasprave u Hrvatskoj. Kritizirao je opet sve koji se protive odluci Vlade te poručio oporbenim zastupnicima da podrže Vladinu odluku: 'Pozivam ih i danas da se priključe ovoj inicijativi i da je podrže. Radi se o logičkom slijedu stvari. Teret za 101 glas nije na većini, nego na onima koji dvoje. Mi smo čvrsti, principijelni, to nije nikakvo dovođenje rata u Hrvatsku', prenosi Dnevnik.hr.

  • +20
Konferencija u organizaciji The Economista 'Svijet u 2023.' Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Plenković večeras neće biti na stadionu u Dohi gdje Hrvatska na Svjetskom prvenstvu u nogometu igra polufinalnu utakmicu protiv Argentine. Tom je prilikom rekao 'da je svim srcem uz Vatrene iako ne može ići na baš svaku utakmicu. Istaknuo je da je riječ o briljantnoj generaciji, kao i da se, što se tiče brendiranja Hrvatske, ništa s time ne može mjeriti.

U izjavi za medije nakon konferencije objasnio je da će utakmicu gledati kod kuće s najmlađima čiju reakciju želi pratiti. 'Već ovo što su nam priuštili je fascinantan uspjeh nadarenih igrača koji su sada toliko snažni i iskusni da ne samo da se vidi respekt kod drugih, nego i malo straha', istaknuo je premijer, prenosi Dnevnik.hr.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić istaknuo je da uvođenje eura jača otpornost na krize, a komentirao je kovanice eura koje građani mogu kupiti od 1. prosinca i rekao da 'idu kao alva'.