ŠEF POSLODAVACA SE PITA

'Plaće u nekim industrijama pregovaraju se u centima, a mi smo u dvije godine digli minimalac za 100 eura. Odakle novac?!'

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 31.10.2019 14:50
  • Objavljeno 31.10.2019 u 14:42
Davor Majetić

Davor Majetić

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca reagirao je na danas najavljeno podizanje minimalne plaće od 1. siječnja iduće godine. U izjavi kaže kako hrvatski poslodavci već godinama povećavaju plaće u svim sektorima i svako porezno drugo rasterećenje ulažu u rast plaća.

'Upravo je rast najmanjih plaća i najveći izazov jer industrije koje danas isplaćuju minimalnu plaću to čine samo zato što nemaju mogućnosti platiti više, usprkos rizicima koje takva mala plaća nosi na deficitarnom tržištu rada. Stoga današnje povećanje minimalne plaće koje je Vlada donijela stvara veliku obavezu i udar na poslovanje industrija koje minimalnu plaću isplaćuju, čime se posebno dovodi u pitanje opstanak i budućnost tekstilne i kožne industrije', piše Majetić te nastavlja:

'HUP je tražio, uz podršku planu povećanja minimalne plaće, da se u tim sektorima paralelno provedu kompenzacijske mjere, koje bi amortizirale ovakav udarac, no žalosno je da ponovno donosimo odluke bez pravog i završnog dijaloga sa socijalnim partnerima, te o tome doznajemo iz medija. Ovom političkom odlukom Vlada je, kao da se radi o javnom sektoru, nametnula gospodarstvu povećanje plaće od 8%. Zašto Vlada misli da je onima koji isplaćuju minimalnu plaću jednostavno povećati plaću 30% - koliko iznosi povećanje u posljednje tri godine i uz navedenu projekciju za 2020.'

To bio bio velik udar i na puno profitabilnije industrije, tvrdi Majetić te kaže da kako uz ovo povećanje nema čak niti najave kompenzacijskih mjera, pa će neke od postojećih će biti iduće godine i smanjene za 50%, zbog čega će ova će odluka imati ozbiljne posljedice za industrije tekstila, kože, dijela drvne industrije i sve one koji danas isplaćuju minimalnu plaću jer jednostavno ne mogu platiti više.

'Primjera radi, cijene u odjevnoj industriji se pregovaraju u centima, a minimalac je u zadnje dvije godine rastao 100 eura! Gdje naći sredstva?' komentirao je Majetić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!