UPRAVA ŽELI REZOVE

Plaće na Ininim crpkama i do 9.000 kuna

09.02.2013 u 11:27

Bionic
Reading

Zbog jačanja konkurencije na tržištu Ina pronalazi model kojim bi svoju maloprodaju, odnosno benzinske crpke učinila konkurentnijima. Večernji list piše da su plaće zaposlenika na Ininim benzinskim crpkama, kojih u Hrvatskoj ima oko 400, od oko 60 do 85 posto veće nego zaposlenika konkurenata te da uprava traži smanjenje plaća

Novi igrači na tržištu donijeli su Ininim crpkama pad potražnje i zastario način usluge koji treba unaprijediti, a to se može financirati samo iz zarađenog u maloprodaji. S obzirom na to da 72 posto troškova u maloprodaji odlazi na zaposlenike, ključan je prijedlog uprave Ine smanjenje plaća za oko 30 posto, ali ne i otpuštanje radnika, kojih je trenutačno oko 2700 u maloprodaji.

Plaće zaposlenika na Ininim benzinskim crpkama, kojih u Hrvatskoj ima oko 400, od oko 60 do 85 posto veće su nego plaće zaposlenika konkurenata na domaćem tržištu, a kreću se od 5000 do 5800 kuna.

Prosječna bruto plaća prodavača je oko 9000 kuna. No, primjerice, voditelj na Ininoj crpki može zaraditi oko 9000 kuna neto plaće dodaju li se na plaću bonusi za rad vikendom ili prekovremeni sati, na koje zaposlenici imaju pravo.

Večernji list piše da je smanjenje prava o kojima se već dulje vrijeme pregovara sa sindikatima neophodno kako bi se mogli pokriti i troškovi modernizacije u koju je prošle godine, primjerice, uloženo oko 260 milijuna kuna.

Sindikati zasad ne prihvaćaju ni opciju smanjenja plaća, a još manje onu drugu, izdvajanja maloprodaje u drugu tvrtku outsourcingom. Smatraju, naime, da bi tada, osim smanjenja plaća, ostali i bez prava zajamčenih kolektivnim ugovorom i da bi došlo do otpuštanja radnika.