KRIK BJELOVARSKOG PIJEVCA

Pevec zove bivšeg direktora Metroa u pomoć

pevec

pevec

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Danijel Soldo

Svim vjerovnicima posrnule bjelovarske tvrtke poslan je za umirivanje plan i program restrukturiranja, no nervoza je sve veća jer u tom dokumentu nema dugoročne strategije. Tvrtka je ponovno u potrazi za novim kriznim menadžerom koji bi je izvukao iz gliba

Najveće banke koje kreditiraju Peveca zatražile su od revizorske kuće KPMG procjenu programa restrukturiranja tvrtke koji su napravili menadžeri grupe kako bi se 'umirili' vjerovnici, a tportal neslužbeno doznaje da je malo izgledno da njihova ocjena bude povoljna.

Nakon što ih je napustio Milan Džebić, bjelovarska tvrtka u potrazi je za novim kriznim menadžerom, a doznajemo da su posao izvlačenja tvrtke iz krize ponudili konzultantu Damiru Firštu, nekadašnjem predsjedniku uprave Metroa. On pak ne želi ntii potvrditi niti demantirati da je bilo kontakata između njega i predstavnika vlasnika tvrtke Pevec.

U kolovozu su predložene hitne mjere koordinirane s bankama, dobavljačima i leasing kućama kako bi vjerovnici izašli u susret ovoj bjelovarskoj tvrtki i spasili je od stečaja u razdoblju dok se ne pripremi program restrukturiranja, koji je sada gotov.

Kako stoji u dokumentu, glavni uzročnici neodržive situacije u kojoj se našao Pevec jesu nemogućnost da se naplatom potraživanja pravovremeno nabavljaju dovoljne količine robe, prvenstveno uslijed snažnog pada prometa.

Koliko je kriza potopila Pevec, ocrtavaju brojke iz programa restrukturiranja poslovanja: u prvom polugodištu ove godine zabilježili su 62 milijuna kuna gubitka, dok im pad prometa u Hrvatskoj u istom razdoblju iznosi 23 posto.

U programu se kao ciljevi za izvlačenje tvrtke iz krize navode smanjenje broja zaposlenih, spajanje srodnih odjela i smanjivanje prosječnih zaliha uz optimalizaciju prostora.

Najveći vjerovnici Peveca su dobavljači, kojima su krajem svibnja bili dužni oko milijardu kuna, a za razliku od banaka, nemaju garancije. Iako je s dijelom dobavljača postignut dogovor o kompenzacijama, navodno je tako s Jamnicom dio dugovanja rješavan prijevozom, većina njih postala je vrlo 'nervozna'. Premda su odustali od prisilne naplate, od početka ljeta sve ih više ne isporučuje novu robu, pa rupe na policama Pevecovih trgovina postaju sve veće.

Tek nešto manje nego dobavljačima, Pevec je dužan bankama, koje su od KPMG-a i zatražile reviziju plana i procjenu njegove izvedivosti. No, kako neslužbeno doznajemo, većina zainteresiranih, od banaka i vjerovnika do analitičara, upozorava da je menadžment ponudio samo kratkoročni plan za razdoblje do kraja 2010. godine, iz kojeg se ne vidi dugoročna perspektiva.

Po svemu sudeći, Zdravko Pevec još nije raščistio temeljnu dilemu u kojem smjeru bi trebao ići spas Peveca, hoće li i dalje forsirati i građevinu i distribuciju, ili se pak spreman odreći nekih segmenata i fokusirati se na trgovinu.

Dobavljači, koji su na dnu 'hranidbenog lanca' oko naplate kod Peveca, zasad se drže dogovora da ne forsiraju naplatu, ali ni ne dostavljaju robu, što znači da su police sve praznije i praznije. Isto tako, postaju sve nervozniji i očekuje se da će uskoro početi pitati za naplatu dugovanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi