DANKE DEUTSCHLAND

Pevec našao strateškog partnera

05.10.2009 u 10:10

Bionic
Reading

Iz Peveca su nam službeno potvrdili da bi danas trebao biti potpisan ugovor sa strateškim partnerom iz Njemačke, koji bi bjelovarskoj tvrtki omogućio izlazak iz krize

Iako ne negiraju da je riječ o tvrtki iz Njemačke, glasnogovornica Peveca Krunoslava Blaha demantirala je pisanje Jutarnjeg lista prema kojemu bi ih trebao spasiti njemački proizvođač solarnih ćelija, koji bi ulagao u proizvodnju u Hrvatskoj.

U Pevecu još ne žele otkrivati detalje strateškog partnerstva, a kako je riječ o ulasku svježeg kapitala on bi se vjerojatno iskoristio za smanjivanje dugova, kao i za restrukturiranje odnosno planirano izdvajanje dijela poslovanja, zbrinjavanje viška zaposlenih i prenamjenu prostora.

Konzultant i nekadašnji direktor Metroa Damir Firšt potvrdio je da je komunicirao s Pevecom oko problema u kojima se našla tvrtka, o čemu je pisao tportal, ali da mu nije bilo ponuđeno vođenje Peveca, . U razgovoru za Jutarnji list kazao je kako kriza niti naglo širenje tvrtke nisu temeljni Pevecovi problemi, već su samo mogli ubrzati negativna kretanja. Spornim smatra što vlasnik tvrtke Zdravko Pevec nije razgraničio vlasništvo od upravljanja, pa je kompaniju sa 3000 zaposlenih koja posluje u četiri zemlje vodio na isti način kao kada je imala deset zaposlenih.

Firšt problematičnim ističe i Pevecovo svaštarenje, karakteristično za mnoge male tvrtke koje su se, kako su rasle, bavile svakakvim poslovima koji su se u to vrijeme pokazivali profitabilnima. Najbezbolnija varijanta za spašavanje bjelovarske tvrtke prema njemu bi bila angažiranje profesionalnog menadžmenta.