KREĆE DRUGI KRUG

Petrokemija: U prvom krugu upisana trećina novih dionica

02.08.2013 u 11:19

Bionic
Reading

Postojeći dioničari Petrokemije u prvom krugu upisa novih dionica kutinske tvrtke upisali su i uplatili ukupno 360.085 dionica, a danas započinje drugi krug, u kojem dioničari koji su dionice upisali u prvom krugu mogu upisati najviše 742.484 nove dionice, izvijestila je Petrokemija putem Zagrebačke burze

Odluku o dokapitalizaciji donijela je skupština Petrokemije 15. srpnja, a povećanje temeljnog kapitala Petrokemija provodi uplatom u novcu i izdavanjem najmanje 551.285 do najviše 1.102.569 novih redovnih dionica, nominale 170 kuna po dionici.

Raspon cijene za nove dionice je 170 do 228 kuna, a povećanje temeljnog kapitala provodi se uz djelomično isključenje prava prvenstva postojećih dioničara, uz uvjet da uplata dioničara nije manja od 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti, sukladno čemu pojedini ulagatelj minimalno može upisati i uplatiti 4.500 novih dionica.

Upis i uplata novih dionica Petrokemije provodi se u tri kruga, a prvi je trajao od 18. srpnja do 1. kolovoza i u njemu su dionice upisivali postojeći dioničari koji su, kako je danas objavila Petrokemija, upisali i uplatili 360.085 novih dionica

Dioničare koji su sudjelovali u tom prvom krugu, Petrokemija je danas pozvala na upis dionica u drugom krugu u kojem, do 9. kolovoza, mogu upisati i uplatiti najviše 742.484 novih dionica.

Minimalan broj dionica koji pojedini postojeći dioničar može upisati i uplatiti u drugom krugu je 4.500 novih dionica.

Ne upišu li postojeći dioničari sve dionice predviđene za drugi krug, u trećem će krugu pravo upisa imati svi ulagatelji

Kao prag uspješnosti dokapitalizacije Petrokremije skupština je utvrdila upis i uplatu najmanje 50 posto ukupno planiranog izdanja, odnosno upis i uplatu najmanje 551.285 novih dionica

U slučaju da se u prva dva kruga dosegne prag uspješnosti, Uprava Petrokemije, uz suglasnost Nadzornog odbora, može, ako ocijeni da ekonomski nije isplativo provoditi treći krug, odlučiti da kutinska tvrtka odustaje od trećeg kruga.

Raspon cijene za nove dionice je 170 do 228 kuna, a konačnu će cijenu Uprava, uz suglasnost Nadzornog odbora utvrditi po okončanju prvog i drugog kruga upisa, a na temelju zaprimljenih ponuda iz ta dva kruga.


Natpolovični vlasnik Petrokemije je država, u čije ime Agencija za upravljanje državnom imovinom posjeduje 50,63 posto dionica kutinske tvornice, dok su mirovinski fondovi vlasnici oko 17 posto Petrokemije.

Vlada je 30. srpnja dala suglasnost AUDIO-ju da sudjeluje u dokapitalizaciji Petrokemije, a temeljem poziva za prvi krug, i to na način da ponudi upis i uplati najviše 463.002 dionice.

AUDIO je dobio i suglasnost Vlade da se zaduži radi pribavljanja sredstava za upis i uplatu dionica Petrokemija.