POSLOVNI REZULTATI

Petrobras u samo jednom kvartalu izgubio deset milijardi dolara

22.03.2016 u 08:46

Bionic
Reading

Brazilski naftni div Petrobras ostvario je u proteklom tromjesečju rekordni gubitak od 10,2 milijarde dolara, nakon otpisa naftnih polja i druge imovine zbog oštrog pada cijena 'crnog zlata' i duboke recesije u Brazilu

Najveća brazilska kompanija izvijestila je u ponedjeljak da je njezin gubitak u posljednjem lanjskom kvartalu bio 48 posto veći nego godinu dana prije, pa je cijelu prošlu godinu završila s negativnim rezultatom.

Zbog toga je cijena dionice Petrobrasa na tamošnjoj burzi potonula više od pet posto.

Gubitak Petrobrasa posljedica je pada cijena nafte na londonskom tržištu u proteklih godinu dana za 46 posto, što je kompaniju natjeralo na otpis imovine i smanjenje investicija u nove projekte.

Loši poslovni rezultati Petrobrasa imaju velik utjecaj na cjelokupno brazilsko gospodarstvo jer je ta kompanija najveći investitor, pa njezino smanjenje ulaganja i ukidanje na tisuće radnih mjesta dodatno produbljuju ionako najgoru recesiju u Brazilu u ovom stoljeću.

Zbog recesije, pak, slabi tamošnja potražnja za gorivima, što negativno utječe na prihode Petrobrasa.

Zbog svega toga, dugovi kompanije porasli su u proteklih godinu dana oko 40 posto, no poslovodstvo Petrobrasa tvrdi da će moći platiti sve dugove koji dospijevaju do kraja 2017. godine bez traženja novog kapitala na tržištima.

Najveća brazilska tvrtka u državnom vlasništvu u središtu je i korupcijskog skandala zbog kojega je nedavno na saslušanje u policiju priveden bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, ikona ljevice, zbog sumnji u korupciju i pranje novca.

Istraga o aferi Petrobras, pokrenuta 2014. godine, iznijela je na vidjelo sustavne prijevare u poslovima koje su sklapali ta naftna supertvrtka i 16 kompanija, uz proviziju od 1 do 3 posto za svaki ugovor, od čega se dio isplaćivao zastupnicima koalicije na vlasti.

Ta afera izazvala je i pozive na ostavku brazilske predsjednice Dilme Rousseff, koja je od 2003. do 2010. godine bila predsjednica upravnog odbora Petrobrasa.