tržište kapitala

Petim uzastopnim rastom Zagrebačka burza okončala vrlo dobar tjedan

Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: EPA / Autor: JEON HEON-KYUN

Dionički indeksi Zagrebačke burze u petak su nastavili dobitnički niz, promet je porastao, najviše se trgovalo dionicama Valamar Riviere, a najveći rast su ostvarile dionice Ingre.

Hrvatsko tržište kapitala zadržalo je dobro raspoloženje tijekom cijelog tjedna, pa tako i na njegovom završetku, budući da se u petak ponovno trgovalo u optimističnom tonu. Indeks CROBEX je zabilježio svoj peti uzastopni rast, ovaj put za 0,52 posto na 1.635,37 bodova, što je njegova najviša vrijednost od 10. ožujka. Pogledamo li cijeli tjedan, CROBEX je s rastom od 4,2 posto imao najbolju izvedbu u zadnjih sedam tjedana, dok je mjesec svibanj zaključio s rastom od gotovo šest posto.

I drugi indeksi bilježili su u petak pozitivna kretanja, posebno građevinski CROBEXkonstrukt sa skokom većim od pet posto, a jedino je prehrambeni CROBEXnutris zaključio s negativnim predznakom, izgubivši nešto više od jedan posto. U petak je likvidnost tržišta ponovno porasla te je ukupni dionički promet iznosio iznadprosječnih 10,1 milijuna kuna.

Ostvarenim prometom od 3,5 milijuna kuna posebno su se istaknule dionice Valamar Riviere, koje su pri tom porasle za 3,37 posto na 27,60 kuna, svoju najvišu razinu od početka ožujka, čime su se svrstale među najveće dobitnike u tjednu. Milijunski promet ostvarile su još jedino dionice Hrvatskog Telekoma sa 1,4 milijuna kuna, koje su ojačale za 0,60 posto na 168,50 kuna, njihov dvomjesečni maksimum.

Titulu dobitnika dana su ponijele dionice Ingre s prometom nešto većim od 900 tisuća kuna, nakon što im je cijena uzletjela više od 11 posto na 5,85 kuna, što je njihova najviša cijena u zadnjih osam godina. Među likvidnijim izdanjima, dobar dan su imale i povlaštene dionice Adrisa s dobitkom veći od dva posto, te Ericsson Nikola Tesla i Dalekovod, koji su porasli za 1,6 posto, odnosno 1,5 posto. S druge strane, među gubitnicima su se našli Viro i Đuro Đaković Grupa s minusom većim od tri posto, te Atlantic Grupa s gubitkom od 1,59 posto.

Dobitnik dana: Ingra +11,43% 5,85

Gubitnik dana: Viro -3,67% 52,50

CROBEX: +0,52% 1.635,37

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!